Читај ми!

После шест година и шест милијарди пређених километара „Хајабуса-2“ се враћа на Земљу

Шест година и три дана пошто је започела своју револуционарну мисију, јапанска свемирска летелица „Хајабуса-2“ успешно је одвојила капсулу и послала је ка Земљи, да испоручи делове удаљеног астероида за које научници верују да ће им додатно осветлити настанак Сунчевог система и порекла живота на Земљи.

Док у раним јутарњим сатима у недељу не стигне до неба изнад Јужне Аустралије, сонда ће завршити своје путовање од око шест милијарди километара које је укључивало и два кратка слетања на површину астероида.

Беспилотна летелица је отпустила капсулу са висине од око 220.000 километара, а онда ће се удаљавати од Земље како би снимила слике капсуле која се спушта на планету, наводе из Јапанске агенције за ваздухопловна истраживања.

Биће ово врхунац мисије која је коштала преко 220 милиона евра и која је започела када је „Хајабаса-2“ (што на јапанском значи соко), напустила свемирски центар Танегашима на југозападу Јапана у децембру 2014. године.

Сонда је стигла на свој циљ изнад астероида Рјугу – названог по „Палати змајева“ која лежи под морем из јапанске бајке – у јуну 2018. године после више од три године путовања и 3,2 милијарде километара елиптичном орбитом око Сунца.

Једна од неколико критичних фаза мисије уследила је у фебруару прошле године, када је накратко слетела на Рјугу и испалила ракету на површину астероида да би подигла комаде које ће сакупити и понети назад на Земљу.

Пет месеци касније, „Хајабуса-2“ је постао прва летелица која је по други пут слетела и сакупила делове стена и земљу испод површине 4,6 милијарди година старог астероида. У Јапанској свемирској агенцији верују да ти узорци садрже угљеник и органске материје које су заштићени од свемирског зрачења и других утицаја околне средине и да се налазе у изворном стању као када је настајао Сунчев систем.

Макото Јошикава, руководилац мисије пројекта „Хајабуса-2“ напомиње да су научници посебно заинтересовани за органски материјал у узорцима са Рјугуа.

„Органски материјал носи податке о пореклу живота на Земљи, али још увек не знамо одакле он потиче“, наглашава Јошикава. „Надамо се да ћемо открити трагове о пореклу живота на Земљи детаљном анализом узорака које је прикупила 'Хајабуса-2'“, додаје научник.

Капсула, заштићена топлотним штитом, претвориће се у ватрену куглу током поновног уласка у Земљину атмосферу на 200 километара изнад земље. На око 10 километара над земљом отвориће се падобран и, ако све буде ишло по плану, капсула ће послати сигнал где се спустила.

Стручњаци Јапанске свемирске агенције су поставили више сателитских антена како би ухватили сигнале, док ће Аустралијска свемирска агенција и Министарство добране Аустралије бити у приправности да помогну у потрази за капсулом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара