Читај ми!

Желите ли да знате какав је астероид вредан 10.000 билијарди долара

Између Марса и Јупитера мота се изузетно ретки метални астероид чија се вредност процењује на суму већу од целокупне светске економије. Телескоп Хабл нам је пружио увид у објекат који вреди 10.000 билијарди долара (јединица и 19 нула иза ње).

Ново истраживање, објављено ове недеље у часопису The Planetary Science Journal, пружа увид у мистерије астероида 16-Psyche више него икада раније, јавља Си-Би-Ес њуз.

У питању је један од најмасивнијих објеката у главном астероидном појасу Сунчевог система који кружи између Марса и Јупитера, на око 230 милиона миља од Земље. Пречник му је око 140 миља, што значи да је отприлике величине Масачусетса (око 27.500 квадратиних километара).

Већина астероида састоји се од стена или леда. Али 16-Psyche је густ објекат и углавном је направљен од метала, највероватније од заосталог језгра планете која никада није успела да се формира – такозване протопланете. 

Студија разматра прва ултраљубичаста посматрања небеског објекта. Нови подаци откривају да је астероид можда у потпуности од гвожђа и никла – који се налазе у густим језгрима планета.

„Видели смо метеорите који су углавном метали, али 16-Psyche би могао бити јединствен по томе што би могао бити астероид који је у потпуности направљен од гвожђа и никла. Земља има метално језгро, омотач језгра и кору. Могуће је да је, док се формирала протопланета Psyche, погодио други објекат у нашем Сунчевом систему и планета је изгубила омотач језгра и кору“, рекла је др Трејси Бекер, чланица ауторског тима студије.

Научници су проучавали астероид у две тачке његове ротације, како би у потпуности видели детаље обе стране под УВ таласним дужинама.

Открили су да би површина могла бити углавном од гвожђа, али упозорили су да чак и мала количина гвожђа даје утисак да доминира при УВ опажањима.

„Први пут смо могли да идентификујемо на било ком астероиду оно што мислимо да су ултраљубичасте апсорпционе траке оксида гвожђа“, истакла је Бекерова.

Према њеним речима, у питању је показатељ да се на астероиду дешава оксидација, што би могао бити резултат удара Сунчевог ветра у површину небеског тела.

Метални астероиди су ретки, тако да Psyche пружа истраживачима прилику да проуче унутрашњост планете. Током 2022. године Наса планира да лансира беспилотну свемирску летелицу како би проучавала овај астероид.

Циљ је да се открије и разуме његова историја и историја сличних небеских тела. Уколико се то заиста буде догодило, биће то прва мисија која ће посетити небеско тело које је у потпуности саздано од метала.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво