Читај ми!

Јесте ли чули за шпанског крокодила

Преци данашњих крокодила, некада давно, насељавали су и пределе данашње Шпаније, наводи се у новој студији.

Научници су описали фосиле два крокодила дужине око три метра, за које су утврдили да су живели у појасу Медитерана, на обалама Шпаније али и Италије. 

Анализа њихових костију и зубa, као и остатака коже, сугерише да припадају врсти crocodilus checchiai, која потиче са територија данашње Либије и Кеније у Африци.

Остаци крокодила који су анализирани, ископани су на локацији Вента дел Моро у близини Валенсије у Шпанији, између 1995. и 2006. године, али су тек сада описани са новим подацима у часопису Journal of Paleontology.

Научници наводе да овакви остаци „недвосмислено подржавају теорију да су се крокодили шириоли из Африке у Европу током касног миоценског периода пре око шест милиона година".

„Вероватно је да се ова врста могла да се рашири по медитеранском басену и настани јужна подручја медитеранске Европе", рекао је Анхел Хернандез, са Универзитета у Барселони.

Откриће указује да су на подручју Медитерана, биле присутне целе популације, а не само појединачни примерци.

Слични фосили су последњих деценија пронађени и у Тоскани и Сконтронеу.

Анализа фосила утврдила је анатомску сличност са америчким крокодилима, што сугерише да је реч о могућем претку данашњих врста крокодила који насељавају области са сланом водом.

Такође, научници сматрају да је крокодил стигао до Америчког континента захваљујући тадашњим изванредним пливачким способностима.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво