Читај ми!

Књига „Одабрана поглавља из урологије“ званично представљена на Трибини Библиотеке САНУ

Урологија је врло егзактна научна област, која данас, захваљујући развоју науке и технологија, омогућава готово апсолутно брзу и тачну дијагностику и доступну терапију. Ипак, предуслов је знање.

Трибина Библиотеке Српске академије наука и уметности већ тридесет година приказује јавности нове књиге чланова САНУ, нова издања САНУ и њених института, из свих области наука и уметности. Сада су свим лекарима доступне нове научне чињенице о актуелним и најчешћим болестима урогениталног система.

У Свечаној сали САНУ, јавности је на Трибини званично представљена књига „Одабрана поглавља из урологије“.

У последњих тридесет година академик Јован Хаџи-Ђокић написао је 15 књига из ове области, а сада је, у својству главног аутора, са коауторима проф. др Миодрагом Ж. Аћимовићем и проф. др Драгославом Т. Башићем, приредио одабрана поглавља.
На осам стотина страница, кроз девет области, у сарадњи са још педесет колега – аутора поглавља, приказани су и објашњени механизми настанка најчешћих урогениталних патологија, актуелних и важних проблема који се решавају знањем, пре свега.

Иако се не може рећи да је том књигом обухваћена целокупна урологија (па су зато и одабрана поглавља), мора се истаћи да се у њој може прочитати и научити све о савременој урологији.

Књигу нису писали само уролози већ су у поглављима свој допринос дале и колеге биохемичари, васкуларни хирурзи, патолози, гинеколози... У питању је збирка сазнања и информација за све – студенте медицине, лекаре, специјализанте и специјалисте, не само из урологије већ и из онкологије и радиологије.

С обзиром на то да брзорастуће туморске ћелије у данашње време не штеде урогениталне системе, поред опште урологије, издваја се поглавље онкологије – тумори бубрега и мокраћне бешике, трансплантације бубрега, све операције, укључујући лапароскопске и роботске операције.

По одабиру поглавља јасна је и разлика између урологије некад (пре око четрдесет година) и сад. Некада се још истраживало, учило и дискутовало о туберкулози бубрега, и уопште, урогениталног система. У данашњим „Одабраним поглављима“ о томе се више не говори. Нажалост, данас су у фокусу тумори, правовремено откривање и савремене смернице у терапији урогениталних карцинома. Посебна пажња се посвећује карциномима простате, због учесталости, али и због различитих модалитета лечења.

До пре осам месеци највише се говорило о хроничним незаразним болестима које нас у пандемијским размерама угрожавају. Новонастала ситуација и пандемија заразне болести изазване коронавирусом угрожава нас вишеструко – непосредно, али и посредно, ако се занемари превенција и не реагује на јасне симптоме хроничних незаразних болести. 

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво