Читај ми!

Вулкан у Сибиру изазвао Велико изумирање пре 250 милиона година

Катастрофа која је пре око 252 милиона година скоро збрисала живот с лица Земље, на прелазу између перма и тријаса, узрокована је џиновском вулканском ерупцијом у данашњем Сибиру.

Ново међународно истраживање могло би да помогне у решавању мистерије тачног узрока највећег изумирању у историји наше планете. Разноврсна флора и фауна раздобља перм током неколико хиљада година изгубила је 95 одсто врста.

Догађај назван Велико изумирање је период у којем је живот на Земљи био најближи потпуном нестанку.

Научници већ дуго дебатују о могућим узроцима – од удара метеора до вулканских ерупција које су изазвале климатске промене.

Међународни тим научника са Центра Хелмхолц за истраживање океана у Килу и Истраживачког центра за геонауке у Потсдаму, заједно са колегама са Школе за природне науке на Универзитету Сент Ендрјуз, спровео је детаљну нову студију проучавајући фосиле како би утврдили pH вредност тадашњих океана.

Тим предвођен др Ханом Јуриковом утврдио је да је окидач изумирања био драстичан скок угљен-диоксида у атмосфери, који је потекао из вулканске ерупције у данашњем Сибиру. Тада је у атмосферу отишло више од 100.000 милијарди тона угљеника.

Та количина је 40 пута већа од укупне количине угљеника у постојећим резервама фосилних горива.

Загревање и „кисељење“ океана 

Њихови налази показали су да је ослобађање угљен-диоксида довело до екстремног загревања и „кисељења“ океана, које је било смртоносно по многе организме, посебно за оне за скелетима и шкољкама на бази калцијум-карбоната.

Ефекат стаклене баште довео је до даљих драматичних промена које су резултирале широкораспрострањеном деоксигенизацијом и тровањем океана сулфидима.

„Наше истраживање представља прву прецизну реконструкцију извора угљеника и тиме и узрочника кризе, као и откривање последичних процеса који су довели до највећег изумирања у историји Земље. Било је потребно више стотина хиљада, па и милиона година да се екосистем опорави од те катастрофе“, истакла је Јурикова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво