Годишње бацамо око 250.000 тона хране

У Србији се годишње баца готово 250.000 тона хране или 35 килограма по становнику, саопштила је Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД).

Истраживање о познавању процедура за одговорно управљање отпадом од хране показало је да угоститељски објекти на дневном нивоу просечно "произведу" око осам килограма отпада од хране, а у здравственим установама у којима се припрема и служи храна свакодневно чак три и по пута више - до 28 килограма.

"У угоститељском сектору се наручује око 120.000 тона намирница од којих једна трећина заврши на депонији где ослобађају велике количине штетних гасова уместо да буду употребљене за производњу енергије, хране за животиње или компоста", речено је на конференцији за новинаре на којој је представљен пројекат за одговорно управљање отпадом од хране који заједнички спроводе НАЛЕД, Немачка организација за међународну сарадњу - ГИЗ и компанија Есотрон.

Само петина испитаника је потврдила да познаје процедуре за управљање тим отпадом. Око 65 одсто угоститеља и запослених у здравственим установама у којима се спрема и служи храна сав отпад од хране одваја, а 19 одсто фирми и установа признаје да тај отпад баца у контејнер.

"Највећи број установа у којима се отпад од хране не збрињава на адекватан начин као главни предуслов да би почели да га одвајају наводе потребу постојања одговарајуће инфраструктуре, обавезујућег законског оквира, али и увођење подстицајне политике којом би се наградило правилно управљање отпадом - умањењем пореза или накнада за одношење отпада", рекао је шеф Јединице за заштиту животне средине НАЛЕД-а Слободан Крстовић.

Као један од првих корака у информисању угоститељских објеката и других великих кухиња о збрињавању отпада, НАЛЕД, Есотрон и ГИЗ су креирали Водич за правилно управљање отпадом од хране који нуди практичне савете.

"Требало би најпре спречити стварање отпада смањењем порција или бољим планирањем набавке, а када отпад настане радити на његовој сепарацији и контактирати овлашћеног оператера који ће овај отпад збринути на адекватан начин који није штетан по животну средину", објаснио је Бојан Глигић, један од аутора водича и регионални менаџер компаније Есотрон која се бави прикупљањем и обрадом отпада.

Начелница Одељења за управљање отпадом у Министарству заштите животне средине Радмила Шеровић најавила је да ће ускоро бити измењен Закона о управљању отпадом, што ће отворити простор да се посебним правилником о управљању биоразградивим отпадом унапреди област збрињавања отпада од хране.

Правилник би обавезао све који имају отпад од хране да га предају регистрованом оператеру, што је један од предлога НАЛЕД-а који је израдио и предлог нацрта правилника.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво