Читај ми!

Теслина лабораторија у САД корак ближе да постане Музеј

У Варденклифу, јединој преосталој лабораторији Николе Тесле, данас ће на 112 година стар реконструисан димњак бити постављена и круна димњака, а све то још је један корак ка циљу – оснивању Теслиног музеја на Лонг Ајленду, рекао је за Танјуг директор лабораторије Теслиног научног центра Ворденклиф Марк Алеси.

Димњак од црвене цигле, тежак више од две тоне, за Теслу је лично пројектовао архитекта Стенфорд Вајт, чије је дело између осталих и други њујоршки Медисон сквер гарден.

„Реконструкција димњака била је велики изазов, довела је и до неочекиваног открића везаног за Теслине тунеле на коме стручњаци још раде. Постављањем круне димњака, направљен је веома важан корак на очувању лабораторије и Теслиног дела“, рекао је Алеси.

Након открића необичне цигле и лука консултовани су историчари, архитекте и инжењери који су открили нишу чија се сврха и могуће везе са тунелима које је Тесла изградио испод Ворденклифа у оквиру експеримената бежичног преноса енергије још истражују, додали су из центра Ворденклиф (Tesla Science Center at Wardenclyffe).

Димњак, а посебно круна од кованог гвожђа, били су у критичном стању, а након паузе због коронавируса, обнова почета у фебруару настављена је у јуну, речено у центру.

Према речима Алесија, цигла, сви неоштећени делови поново су употребљени за прављење димњака, а у скидању, сортирању, слагању, учествовала је локална заједница поносна и посвецена очувању Лонг Ајленда, Теслине лабораторије и светске историје коју је Тесла управо ту исписао.

„Реконструкција димњака огроман је корак у нашој мисији обнављања Теслине једине преостале лабораторије и тежњи ка њеном претварању у музеј, иновативан управо као што је и Тесла био“, рекао је Алеси пред данашњу свечаност на коју је Танјуг позван.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 19. сеп 2020, 18:43) - anonymous [нерегистровани]

Tesla nije živeo u našem dobu

Valjda u prošlom veku hahaha

(субота, 19. сеп 2020, 16:02) - anonymous [нерегистровани]

Hiupo

Odlican clanak na www.rts.rs

(субота, 19. сеп 2020, 13:57) - anonymous [нерегистровани]

Tesla forever

So proud! Konacno dolazi do istine.....ponosan sam na Srbiju i Ameriku......puno puno dobrih amerikanaca rade za dobro i istinu o Tesli......bez njih ne bih mogli uraditi puno mi sami ...bravo!