Археолошки локалитет Дреновац крије неолитски мегалополис

Десетак километара од Параћина, уз сам ауто-пут Београд-Ниш, налази се археолошки локалитет Дреновац. Истраживања су показала да је на том простору било неолитско насеље које датира 6.200 година пре нове ере. Део локалитета је заштићен и гради се Центар за проучавање неолита Балкана.

Неолитски мегалополис, тако стручњаци називају локалитет Дреновац. У заштитном балону су четири стамбена објекта. Централно место у кућама из тог доба заузимају пећи за припрему хране и земљани сточићи. Неколико стотина метара даље, археолози раде на још једној сонди уз обиље новог материјала.

„То су ситни налази. Налази култног или религијског карактера, да тако кажем, фигурине, жртвеници, ситна литичка индустрија, односно алатке од окресаног камена“, објашњава докторанд Ружица Арсенијевић.

Како наводи Ђурђа Обрадовић, истраживач сарадник Археолошког института, на археолошким ископавањима је најбитнија документација, јер сам налаз не значи много уколико није стављен у контекст у коме је пронађен. 

На педесетак хектара геомагнетним сондирањем откривено је скоро 700 кућа, на спрат, и процењује се да је некада у њима живело око две хиљаде људи.

„Све оно што смо до сада истражили, а то је површина од близу хиљаду метара квадратних, и неких дванаестак неолитских кућа, дају нам за право да Дреновац фаворизујемо као најзначајније налазиште централног Балкана из периода неолита“, наглашава Славиша Перић, професор археологије.

Насеље у Дреновцу је од Кеопсове пирамиде старије више од 4.000 година, али се о њему зна неупоредиво мање. Чак је и једна трака ауто-пута својевремено прошла преко његовог центра. Од 2004. године држава је променила однос према Дреновцу.

„Мислим да смо ми почели једну врсту, можда је прејака реч, али намеће ми се реч, ренесансе археолошке науке и потребно је наравно као и за све ствари у култури још средстав“, напомиње Владан Вукослављевић, министар културе у Влади Републике Србије.

Прва фаза изградње Центра за проучавање неолита Балкана је завршена. У њему ће бити и научно истраживачки и туристички центар, где ће сви заинтересовани моћи не само да виде предмете из неолита пронађене у Дреновцу протеклих десетак година, већ и да учествују у ископавању нових.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво