Уђите у најбржи европски суперкомпјутер из удобности ваше фотеље

Kомпаније АМД и ХПЕ су, у колаборацији са Рачунарским Центром Универзитета Штутгарт, омогућиле дa се путем виртуелне 360 туре, слично као у Гугл Мапама, прошетате кроз халу у којој је инсталиран најбржи суперкомпјутер на „старом“ континенту.

Недавно пуштен у рад, „Хок“ (Hawk) суперкомпјутер у Рачунском Центру Високих Перформанси (ХЛРС) Универзитета у Штутгарту у Немачкој, спада међу најбрже суперкомпјутере на планети и апсолутно најбржи систем опште намене за научно и индустријско рачунање у Европи.

Ова јединствена виртуелна турнеја открива ретки поглед изнутра - у импресивно техничко достигнуће какво је овај суперкомпјутер.

Док се „шетате“ по виртуелном окружењу, између рекова суперкомпјутера ћете наћи хот-спот линкове до више техничких детаља о „Хок“ компјутеру.

Турнеја укључује и интервју са др Бастианом Kолером, генералним директором ХЛРС-а, који објашњава како функционишу систем и његове апликације.

Kао што је приказано у обиласку, суперкомпјутер се састоји од 44 река у којима је смештено преко 5600 рачунских чворова, што резултира са преко 720.000 процесорских Зен2 језгара друге генерације „AMD EPYC“ процесора.

Суперкомпјутер је базиран на Аполо платформи компаније Хјулет Пакард Ентерпрајз и дизајниран је за напредну примену у енергетици, климатском моделирању, саобраћају и здравству.

Са максималним перформансама од око 26 петафлоп (26 квадрилиона операција у покретном зарезу у секунди).

Илустрације ради, да бисте упоредили оно што рачунарски систем од „свега“ 1 петафлопа може да уради у само једној секунди, морали бисте да вршите једно израчунавање сваке секунде током 31,688,765 година.

„Хок“ омогућава научницима и инжењерима да врше истраживање већих и сложенијих појава, истовремено подржавајући радне токове који интензивно користе податке и који комбинују вештачку интелигенцију, анализу великих података, дубоко учење и симулацију.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво