Индустријске метрополе рајеви за венеричне болести – лондонска епидемија сифилиса крајем 18. века

Чак сваки пети становник Лондона у другој половини 18. века оболео је од сифилиса до својих тридесетих година, а скоро сваки грађанин британске метрополе зарадио је неку венеричну болест, показало је ново истраживање о сексуално преносивим болестима.

Стручњаци су користили податке пријема у болнице и домове здравља, детаљно чешљајући документацију због дуплих извештаја, узимајући у обзир и приватне третмане, као и могућност погрешног дијагностиковања сифилиса са другим болестима, попут гонореје или хламидије.

Утврдили су да је учесталост обољевања у Лондону била знатно већа у односу на било који други град у Великој Британији. Примера ради, подаци других студија показују да је сифилис био упола учестао у Честеру и 25 пута ређи у руралним деловима Енглеске и Велса у том периоду.

„Имајући у виду разлике у сексуалној култури Лондона и индустријских метропола тог времена и руралних места, наши налази нису изненађујући. Али је сада прилично јасно да је Лондон чак у поређењу са већим провинцијским градовима попут Честера био у потпуно другој лиги“, каже историчар Сајмон Сретер са Универзитета у Кембриџу.

Према његовим речима, британска престоница имала је невероватно високу учесталост обољевања од полних болести.

„Уопште више није неразумно закључити да је већина становника Лондона током својих младалачких година оболела од неке врсте венеричне болести“, истиче Сретер.

Налази о учесталости обољевања у Лондону 18. века слажу се и са бројним сведочанствима, дневницима и изворима из тог времена.

„У времену пре појаве превентивне заштите и антибиотика, имали сте муњевито брзо растући град са сталним приливом младих људи, од којих су многи мучили финансијски. Лондон из тог периода био је изузетно рањив на полне болести“, додаје историчар са Кембриџа.

Истраживање је објављено у публикацији Economic History Review.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво