Превозно средство, чува здравље и околину – данас је Светски дан бицикала

Дан бицикала се дуго година незванично славио како у свету тако и у региону, а 2018. године коначно је добио своју потврду пред Уједињеним нацијама. Генерална скупштина ове организације је 12. априла у Њујорку резолуцијом прогласила 3. јун као Светски дан овог превозног средства.

Амбасадорка Туркменистана Аксолтан Атајева представила је нацрт Генералној скупштини уз подршку 56 земаља. Резолуцију су усвојиле 193 државе чланице, укључујући и Србију.

„Бициклистичком“ резолуцијом све државе су позване да обележавају, промовишу и сарађују на обележавању Светског дана бицикала и да бицикл унесу у развојне програме, стратегије и политике.

Поред тога, и Светска здравствена организација је током пандемије коронавируса препоручила бицикл и као начин транспорта и као начин за очување здравља током глобалне кризе.

Бицикл је приступачно, поуздано, чисто и еколошки прихватљиво превозно средство и препознато је као кључна компонента „зеленог опоравка“ планете. Бициклизам доприноси здравим, живим градовима, јер не само да спречава загађење, већ и одржава људе физички активнима.

На данашњи дан УН подстичу владе да побољшају безбедност на путевима и боље интегришу потребе бициклиста у пројектовању саобраћајне инфраструктуре. Захтева се да мере за заштиту пешака и бициклиста буду кључни део изградње урбаних простора сутрашњице.

Коронавирус је многе „натерао“ да уместо јавног превоза све чешће користе бицикл. Поред тога, доласком пролећа многи су се одлучили да поврате кондицију и крену у бициклистичке туре.

Стручњаци посебно наглашавају добробити редовне вожње бицикла, наводећи бројне благодети које она пружа. Сваког јутра док возите бицикл до посла проводите време на ваздуху, пуните батерије. Пошто морате да одржавате равнотежу и обраћате пажњу куда се крећете на тај начин тренирате мозак. Вожња ће вас разбудити и бићете много мотивисанији за рад, али ћете се и брже ослободити стреса који се накупио током радног дана на путу до куће.

Вожња бицикла је одличан кардио тренинг, а за само 30 минута вожње може да се утроши и до 300 калорија, тврде стручњаци са Харварда. Осим што добро утиче на ментално здравље, вожња бицикла јача и наш имунитет.

Уједињене нације наглашавају, такође да је бицикл дао значајан допринос у еманципацији и освајању права жена, чак је утицао и на промену начина одевања. Еманципаторски карактер бицикла се огледа и у чињеници да он повећава мобилност и пружа значајне економске благодети, као и већу доступност образовних институција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво