Пре девет деценија откривена планета којој није суђено да то буде

Откривен пре 90 година, Плутон је постао девета планета Сунчевог система. Сазнајте, између осталог, како је добио име, колико сателита има и зашто му је статус планете одузет пре 14 година.

Потрага за њим трајала је скоро четврт века, а откриће је било ударна вест у светским медијима. Иако је од почетка потраге 1906. године снимљен чак 14 пута, није препознат све до званичног открића када га је Клајд Томби спазио на фотографијама 18. фебруара 1930. године.

Опсерваторија „Лоуел“ расписала је конкурс за именовање нове планете, а добила је више од хиљаду предлога из читавог света. На крају је одабрано име римског бога подземља, на предлог 11-годишње ученице Венеције Барни из Оксфорда.

Име је било пун погодак, пошто је послужило Волту Дизнију да исте године љубимца Микија Мауса назове Плутон, а почетком 40-их Глен Сиборг назвао је елемент плутонијум и започео традицију именовања нових елемената по планетама.

Плутон је девети по величини и десети по маси објекат који кружи око Сунца. За једну ротацију око своје осе потребно му је мало више од шест земаљских дана. Највећим делом се састоји од залеђеног азота. Због удаљености, светлости са Сунца треба пет и по сати да дође до њега, температура се креће испод 200 степени Целзијуса.

Упркос малој маси (18 одсто Месечеве масе) око њега кружи чак пет сателита – Харон, Хидра, Никта, Кербер и Стикс. Због сличне величине, многи научници сматрају Плутон и Харон као двојну планету. Центар масе система Плутон-Харон, налази се изван Плутона, што је јединствен случај међу већим телима Сунчевог система.

Статус планете изгубио је 2006. године. Деценијама уназад откривено је неколико објеката у Којперовом појасу сличне величине. Међутим, непосредан разлог било је откриће патуљасте планете Ерис, која је 27 одсто тежа од Плутона, који се од тада подводи такође под патуљасту планету.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво