Како је живео први модерни градоначелник Београда

Често се дешава да се неоправдано заборављају људи који су много учинили за наш град. О Влади Илићу говори се као о првом модерном градоначелнику Београда.

Рођен је у Власотинцу 1882. године. Његов отац Коста је био најбогатији Власотинчанин у то време, а бавио се текстилном индустријом.

Влада је био најобразованији од шесторо браће, школовао се у Бечу и Немачкој.

За првог човека наше престонице постављен је 10. јануара 1935. За време његовог мандата Београд је постао права метропола.

Постављен је споменик Вуку Караџићу, саграђени су Старо сајмиште, Зоолошки врт, Градска поликлиника, Универзитетска клиника, десетак нових школа... Положен је и камен темељац за изградњу Храма Светог Саве.

На почетку његовог мандата отворен је мост преко Дунава који је спајао Београд и Панчево, а успостављена је и прва трамвајска линија између Београда и Земуна.

После Другог светског рата, Илић се повукао са функције градоначелника Београда. Међутим, ускоро је био ухапшен и осуђен на казну затвора, као и на одузимање целокупне имовине. У пресуди се наводи да су његове фабрике у току рата служиле окупатору.

Провео је седам година у затвору у Сремској Митровици, чистио београдске улице, а од погубљења га је спасао Винстон Черчил, који се заузео за њега код Тита.

Пуштен је из затвора 1951. године, али је убрзо доживео шлог у поткровљу свог рођака, где је умро у највећој беди.

Супруга Олга, иначе унука Лазара Дунђерског, преживела је продајући накит, али и захваљујући добрим људима који су јој поклањали храну на пијаци када би је препознали.

Ово је само део приче о чувеном градоначелнику Београда, а успомену на њега свакако треба чувати. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво