Вештачка интелигенција поставља дијагнозу пре лекара

У oксфордској болници истраживачи су развили вештачку интелигенцију која може дијагностиковати срчане болести и рак плућа.

Тренутно, кардиолози процењују да ли постоји неки проблем само на основу откуцаја срца. Али чак и најбољи лекари могу да погреше у дијагнози у једном од пет случаја. Пацијенти се или шаљу кући па дође до срчаног удара, или пролазе кроз непотребне операције.

Систем вештачке интелигенције развијен у Болници Џон Радклиф скенира срце много прецизније и пружа више информација. Систем затим даје препоруку ‒ ако је „позитивна", значи да верује да постоји ризик од срчаног удара.

Нова технологија је клинички испитивана у шест кардиолошких јединица. Резултати ће бити објављени ове године, након што их провере стручњаци, али професор Пол Лисон, кардиолог који је развио систем, каже да подаци показују да је систем знатно превазишао специјалисте кардиологије.

Сваке године се обави 60.000 скенирања срца, а 12.000 се погрешно дијагностикује.

Други систем вештачке интелигенције тражи знакове карцинома плућа тако што препознаје велике групе ћелија ‒ нодуле, тј. чвориће. Доктори не могу да кажу да ли су те групе ћелија безопасне или ће постати канцерогене, па пацијенти морају да обаве даље претраге. Међутим, клиничка испитивања су показала да систем може да искључи безопасне случајеве или да препозна ране стадијуме болести, а притом штеди новац и време.

Систем комерцијализује старт-ап компанија, а др Тимор Кадир, њен главни стручни представник, каже да би на тај начин на годишњем нивоу више од 4.000 пацијената добило дијагнозу много раније и да би имали много веће шансе за опоравак. Др Кадир процењује да би систем дијагнозе плућних карцинома могао уштедети десет милијарди фунти ако би био усвојен у САД и Европској унији.

 Приредила: Марија Тошић 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво