Ко нас и зашто плаши Сунцем?

Разорна олуја се приближава Земљи, рушиће авионе, погасити сателите, проузроковати прекид електронских комуникација - сценарио је који се као вест проширио на неким порталима. НАСА јесте објавила спектакуларни видео запис Сунца, односно ерупцију честица које се муњевито крећу ка Земљи, али реч је, углавном, тек о упечатљивом визуелном ефекту. На нашим просторима, та енергија ће се трансформисати у кишовито време.

Снажна соларна олуја, олуја над олујама, приближава се Земљи! Толико је разорна да ће рушити авионе, погасити сателите, проузроковати вишегодишњи прекид свих електронских комуникација, па чак и „одувати" меморије из наших компјутера... Kатастрофичан сценарио проширио се као пожар порталима српских али и страних медија.

НАСА, односно њена Соларна опсерваторија (Solar Dynamics Observatory - SDO) заиста је објавила нови спектакуларни видео запис Сунца, односно ерупцију честица које се електомагнетним линијама муњевито крећу ка Земљи.

Ипак,  импресивна и узнемирујућа слика „кидања" Сунца имаће, на сву срећу, углавном, само тај упечатљив визуелни ефекат. На нашим просторима та енергија ће се трансформисати у кишовито време и ништа више!

А шта се заправо дешава на Сунцу? Нешто сасвим уобичајено и нормално или Сунце заиста почиње да прети својој најлепшој планети?

Сунце се налази у другом делу 24. соларног циклуса. То је период када се његова активност смањује и када ерупције са Сунца нису фактор ризика.

Активни регион који се појавио на Сунцу 9. априла је највећи регион у 2016. години. Узимајући у обзир да је снага ерупције директно пропорционална јачини магнетског поља, а да магнетско поље има само бета структуру, то указује да не треба очекивати јаке ерупције материје и енергије из тог региона.

Услови нису испуњени 

Да би се јавила велика ерупција енергије и материје која би могла да угрози телекомуникације на Земљи, потребно је да магнетска структура буде бета - гама - делта и да има велику површину реда 1 000 соларних јединица. Данашњи активни регион нема ниједан од тих услова.

Упоредо са доласком великог активног региона, на Сунцу се налази коронална рупа великих димензија. Да би коронална рупа била фактор ризика за телекомуникације и здравље људи потребна су два услова. Један услов -  димензије кoje има данашња коронална рупа ЦХ71, је испуњен. Међутим, други услов, да је ниво активности Сунца висок, није испуњен.

Aнализу су сачинили српски научници окупљени око Београдске школе метеорологије на чијем челу се налази експерт УН-а за телекомуникације - инжењер Милан Стеванчевић. Његова метода "Хелиоцентричне прогнозе" даје све тачније и дугорочније „читање" Сунца.

Да ли соларне олује могу озбиљно да угрозе наше телекомуникационе системе? Могу. Али ова не може. 

Дакле, како ствари сада стоје, Сунце нас и даље воли и још је ту да нам подари живот. И увек је било тако застрашујуће експлозивно и еруптивно, само ми нисмо имали тако моћне електронске очи да га изблиза гледамо као што данас можемо.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво