Совјетски Савез и мартовски пуч 1941.

За пуч од 27. марта 1941. који је Краљевину Југославију увео у Други светски рат данас се отворено говори да је плод конспирације генерала Боре Мирковића и британске обавештајне службе. Међутим, упитали смо др Алексеја Тимофејева, научног сарадника Института за новију историју Србије, колико има истине у појединој историографској литератури да је и Совјетски Савез одговоран за припремање пуча преко свог обавештајца Божина Симића.

Што се тиче утицаја совјетске обавештајне службе на тај догађај, у мемоарима Павла Судоплатова, бившег високог совјетског обавештајца, изричито пише да је пуч био дело совјетских органа. Међутим, мемоари су се појавили први пут у емиграцији, у САД, после смрти Судоплатова, у издању његовог сина и велико је питање ко је, како и зашто редиговао те мемоаре и шта је написао Павле Судоплатов, а шта је додато да би се подигао рејтинг. То је прва опаска. 

Друга се односи на ловачке приче, на које ни државе нису имуне: „Ето, и тамо смо променили режим", али велико је питање да ли је баш тако било с обзиром на рукопис којим се одвијао пуч и с обзиром на то да се радило о једном дворском преврату пар екселанс, и то британских људи, а зна се да су британска и совјетска обавештајна служба одувек биле највећи непријатељи. Тако да је тешко посумњати да је дошло до директног контакта између њих.

Али, шта је интересантно. Зна се да су један високи официр НКВД-а и високи официр војне управе СССР-а дошли, баш уочи пуча, у Југославију. Да ли је тај долазак, о коме пише Судоплатов, био око неких преговора са будућим завереницима, да ли је био повезан са жељом да се процени колики ће бити прави отпор Краљевине Југославије Немцима?

Јер, рецимо, за време Првог светског рата Србија се борила читавих годину дана пре него што је пала – од лета 1914. до јесени 1915. године. Стаљину је било изузетно важно да сазна колико Југославија може да издржи и када престаје њен отпор услед немачког напада. Тако да у већој мери можемо да претпостављамо да је то био основни циљ њихове посете.

Можда је чак и дошло до преговора са завереницима, али у сваком случају не да би се ковала завера, већ да се утврди колико је Краљевина Југославија спремна да се бори у случају рата. Тако, у мемоарима учесника преговора у Москви 5. априла 1941. постоји једна интересантна белешка.

На питање Стаљина упућено једном од представника југословенске стране, мислим да је био Гавриловић: „Колико дуго мислите да можете да пружате отпор Немцима?" следио је одговор: „Бар месец дана". На то се Стаљин слабо осмехнуо и рекао: „У најбољем случају две недеље". Испоставило се да је његова процена била тачна. Јер, већ након две недеље борбе на свим правцима биле су завршене, а суштински, већ после десет дана југословенска војска била је сломљена.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво