Читај ми!

Упозорење оца интернета о убрзаним инвестицијама у вештачку интелигенцију: Немојте

Главни еванђелиста, односно промотер Гугла и „отац интернета“ Винт Серф има поруку за директоре компанија којима се жури са склапањем пословних договора о вештачкој интелигенцији: „Немојте“.

Винт Серф је позвао учеснике на конференцији у Маунтин Вјуу у Калифорнији да не покушавају да улажу у вештачку интелигенцију само зато што је то „врућа тема“. Упозорење долази усред налета популарности Chat GPT-a компаније Open AI.

„Овде постоји етичко питање за које се надам да ће неки од вас размотрити. Сви причају о Chat GPT-у или Гугловој верзији тога и знамо да то не функционише увек онако како бисмо желели“, рекао је Серф.

Серфово упозорење долази у тренутку док се велике технолошке компаније као што су Гугл, Мета и Мајкрософт боре са начином да остану конкурентне у простору вештачке интелигенције, док настоје да брзо побољшавају технологију која и даље често прави грешке.

Председавајући Алфабета Џон Хенеси претходно је изјавио да су системи још далеко од тога да буду широко употребљиви и да имају много проблема са непрецизношћу и „токсичношћу“ које би требало решити пре него што производи дају на тестирање јавности.

Серф је био потпредседник и „главни еванђелиста" Гугла од 2005. Познат је као један од „очева интернета“, јер је био и један од људи који су радили на дизајну архитектуре коришћене за изградњу темеља интернета.

Искушење и похлепа 

Серф је упозорио на искушење да се инвестира само зато што је технологија „заиста кул, иако не функционише баш све време“.

"Ако мислите, 'Човече, могу ово да продам инвеститорима јер је то врућа тема и сви ће давати новац', немојте то да радите", рекао је Серф.

„Будите пажљиви. Били сте у праву да не можемо увек да предвидимо шта ће се десити са овим технологијама и, да будемо искрени, највећи део проблема су људи – зато се ми људи нисмо променили у последњих 400 година, а камоли у последњих 4.000“, навео је Серф.

Људи ће настојати да ураде оно што иде њима у корист, наставио је Серф мислећи на људску похлепу.

„Зато морамо то запамтити и размислити о томе како користимо ове технологије“, напомиње Серф.

Далеко од самосвести 

Серф је рекао да је покушао да затражи од једног од чет-ботова да дода емоџи на крају сваке реченице. Није то урадио, а када је рекао систему да је приметио, чет-бот се извинио, али није променио понашање.

„Далеко смо, далеко од свести или самосвести“, рекао је Серф о чет-ботовима.

Истиче да постоји јаз између онога што технологија каже да ће учинити и онога што ради.

„У томе је проблем... Не можете разликовати елоквентно изражен одговор од тачног“, напомиње „отац интернета“.

Серф је дао и пример када је тражио од чет-бота да приложи биографију о себи. Рекао је да је бот одговор представио као чињенични, иако је било нетачности.

„Што се тиче инжењеринга, мислим да би инжењери попут мене требало да буду одговорни за покушај проналажења начина да укроте неке од тих технологија тако да је мања вероватноћа да ће изазвати штету“, рекао је Серф. Напомиње и да у зависности од апликације, прича која није баш добра фикција је једна ствар, али да давање савета некоме може имати медицинске последице.

„Веома је важно открити како минимизирати потенцијал у најгорем случају“, закључио је Серф.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво