Читај ми!

Бард, нови Гуглов чет-бот – грешка од 100 милијарди долара за двобој са Мајкрософтом

Бард, Гуглов чет бот и директни ривал Chat GPT-у компаније Open AI довео је до губитка компаније од 100 милијарди долара након што је поделио нетачне информације у промотивном видеу. Бард је погрешно рекао да је свемирски телескоп Џејмс Веб био први који је снимио планету изван Сунчевог система. То је подстакло забринутост да Гугл губи тло у односу на ривалску корпорацију Мајкрософт која улаже огромне количине новца у Open AI.

Акције „Алфабета“, компаније у чијем је власништву Гугл, пале су за чак девет одсто током редовног трговања са обимима скоро три пута већим од 50-дневног просека. Касније током дана остале су непромењене.

Акције су прошле године изгубиле 40 одсто на вредности, али су порасле за 15 одсто од почетка године, искључујући губитке од среде. 

Стручњаци су истакли да је промотивни материјал за Барда, Гугловог конкурента Chat GPT-у који подржава Мајкрософт, садржао грешку у одговору чет-бота на питање: „О којим новим открићима из свемирског телескопа Џејмс Веб могу да испричам деветогодишњаку“.

Брус Мекинтош, директор опсерваторија Универзитета Калифорније, написао је на Твитеру да као неко ко је сликао егзопланету 14 година пре него што је Џејмс Веб лансиран, да му се чини да би требало да Гулг нађе бољи пример.

Гугл је навео да грешка, коју је први пријавио Ројтерс, подвлачи потребу за тестирањем нових система.

Бард, заснован на LaMDA, пуштен је тиму специјалистичких тестера и тек би требало да нашироко буде представљен јавности.

„Ово наглашава важност ригорозног процеса тестирања, нешто што почињемо ове недеље са нашим програмом за проверене тестере“, рекао је портпарол Гугла.

Како је саопштено, Гугл ће комбиновати екстерне повратне информације са сопственим интерним тестирањем како би били сигурни да Бардови одговори задовољавају висок квалитет, безбедност и утемељеност информација из стварног света.

Гугл је у среду у Паризу одржао презентацију уживо која није укључивала детаље о томе како и када ће интегрисати Бард у основну функцију претраживања. Дан раније, Мајкрософт је одржао догађај на којем је најавио да покреће јавну верзију своје Бинг претраге са интегрисаним функцијама Chat GPT-a.

„Иако је Гугл био лидер у иновацијама вештачке интелигенције у последњих неколико година, чини се да су заспали код имплементације ове технологије у свој производ за претрагу. Гугл се у последњих неколико недеља трудио да ухвати корак са претрагом и то је изазвало журбу око најаве и срамотну збрку објављивања погрешног одговора током демонстрације“, сматра Гил Лурија, виши софтверски аналитичар у ДА Давидсону.

Бард би требало да буде доступан јавности у наредних неколико недеља. 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво