Читај ми!

Гавран – дрон убица, уништава све врсте циљева на земљи

Нови производ компаније „Југоимпорт“, дрон „Гавран”, представља извиђачко-ударну платформу намењену за извиђање у реалном времену и ударе на широки спектар циљева иза фронта у дубини непријатељске позадине. „Гавран” обезбеђује осматрање у реалном времену, аквизицију циљева, препознавање циљева по принципу свој–туђ и дејство на уочене циљеве.

Дужина дрона је четири и по метра, размак крила 3,2 метра, а висина са точковима 0,7 метара. Борбени радијус домаћег дрона-убице износи од 50 до 100 километара, зависно од рељефа и дужине линије извиђања.

Овај дрон-убица ради са неколико дронова којима се управља са истог командног места преко заштићеног радио-линка.

Уништава све врсте циљева на земљи – тенкове и оклопна возила, крупна ПВО средстава, радаре, артиљерију и ракетна артиљеријска средства, пешадију на отвореном и у заклонима и друге мобилне и стационарне циљеве на земљи, борбене чамце и дронове.

„Ми смо при крају завршног пријема тог система овде код нас где су наше и посаде произвођача обавиле тај програм, и све до сада је било успешно и бојево гађање ракетом ‘рт8ц’ на полигону у Никинцима", рекао је Ненад Милорадовић из Војске Србије.

Максимални домет „гаврана” је 150 километара при крстарећој брзини од 120 километара на час. Примарна употреба овог дрона-убице представља кружење изнад бојног поља у року од 30 минута и на даљини од 50 километара од командног центра. Максимална висина лета је 1.500 метара. Маса самог дрона је 35 килограма, а полетна маса дрона са корисним теретом 50 килограма.

Када се дрон лансира из контејнера, његова крила су савијена, а приликом излетања из контејнера враћају се у првобитни положај.

„Гавран” полеће са бустер мотором на чврсто гориво, а клипни мотор користи за крстарећи лет. Време потребно за лансирање дрона из контејнера је 1 минут. Навођење дрона је комбиновано, инерцијално, помоћу ГПС-а, ГЛОНАСС сателитског навигацијског система, а у терминалној фази лета дрон се наводи на циљ преко ТВ или ИЦ главе за самонавођење.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво