Међу процурелим подацима са „Фејсбука" и број телефона Марка Закерберга

Лични подаци више од 500 милиона корисника „Фејсбука“ објављени су на хакерском форуму. Укључују бројеве телефона, пуна имена, локацију, адресу електронске поште и биографске податке. На мети и оснивач „Фејсбука" - Марк Закерберг.

На листи украдених и објављених личних података су и они о извршном директору и једном од оснивача „Фејсбука" Марка Закерберга, укључујући његов број телефона, датум рођења и ај-ди корисника мреже, потврдио је за Дејли мејл истраживач Дејв Вокер.

У сличној невољи су и суоснивачи компаније Крис Хјуз и Дастин Московиц, чији су приватни подаци такође на листи украдених. 

Портпарол „Фејсбука" је изјавио да је реч о подацима који су стари, и о чијој крађи је јавност обавештена још 2019. године.

У „Фејсбуку" тврде да су „ту врсту проблема" тада и решили - у августу 2019. године.

Према мишљењу Алона Гала, из обавештајне фирме за сајбер криминал „Хадсон рок", „чини се даје база података исти скуп који кружи хакерским заједницама још од јануара".

Подаци укључују бројеве телефона, пуна имена, локацију, адресу е-поште и биографске податке.

Истраживачи из области безбедности упозоравају да би хакери могли да користе податке за лажно представљање и преваре.

Објављени подаци укључују личне податке више од 533 милиона корисника Фејсбука из 106 земаља, укључујући више од 32 милиона записа о корисницима у САД, 11 милиона записа о корисницима у Великој Британији и шест милиона записа о корисницима у Индији.

Иако Јужна Африка није директно наведена као погођена земља, чини се да су и тамо милиони налога такође хаковани.

Бизнис инсајдер је имао увид у узорке процерелих података, и како преноси, „успео је да верификује неколико записа поклапањем телефонских бројева познатих корисника Фејсбука, тестирањем електронске поште, ресетовањем лозинке и слично. 

Објављени подаци могли би да пруже драгоцене информације сајбер криминалцима који користе личне податке људи да би се лажно представљали или извршили преваре.

„Та огромна количина података, који садрже приватне информације, попут телефонских бројева, сигурно могу да доведу до тога да се злоупотребе на више поља", рекао је Гал.

База украдених података бесплатно постављена на хакерски форум, чини информације о појединцима широко доступним.

Рањивост безбедносног система „Фејсбука" откривена је и 2019. године, када су са сервера обрисани бројеви неколико милиона корисника. „Фејсбук" је убрзо објавио да је систем „поправљен", и потом издао обећање да ће предузети мере против хакера.

Гал је међутим рекао да, са безбедносног становишта, „Фејсбук" не може много да помогне погођеним корисницима, јер су њихови подаци већ објављени.

Додао је да „Фејсбук" може обавестити кориснике о томе да буду на опрезу када је реч о коришћењу приватних података.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво