Читај ми!

Познајете ли некога ко ове године није морао да купи рачунар

У свету је током 2020. године забележен такав раст продаје лаптоп и кућних рачунара који није виђен још од времена када се на тржишту први пут појавио „ајфон“ 2007. године, а произвођачима ће бити потребни месеци како би испунили све поруџбине које су им пристигле, наглашавају произвођачи и аналитичари.

Учење на даљину и рад од куће из корена су променили тржиште рачунара током пандемије коронавируса. Дошло је до пада продаје паметних телефона, али је истовремено повећано интересовање потрошача за све друге веће уређаје које је наводно требало да замене „ајфони“ и „андроиди“.

„Читав ланац снабдевања напрегнут је као никада до сада“, истиче Грег Прендергаст, председник америчког огранка компаније „Ејсер“.

Годишња испорука, било лаптоп или кућних рачунара, достигла је врхунац 2008. године када је у свету продато око 300 милиона. Донедавно та бројка је спала на око 250 милиона и мало ко је очекивао поновни раст на овом тржишту.

Неки аналитичари очекују да ће се до краја 2020. године опет доћи до бројке од 300 милиона, што је отприлике за 15 одсто више него пре годину дана. У случају таблета је забележен још већи раст.

Према подацима компаније за истраживање „Каналис“, до краја 2021. године,  број рачунара и таблета достићи ће број од 1,77 милијарди, у односу на 1,64 милијарде у 2019. години. Коронавирус је приморао већину породица да број рачунара у кући повећају са једног, на по један за сваког ученика, студента или члана породице који ради од куће.

Како би задовољили изненадну потражњу, шачица великих произвођача рачунара похрлила је за новим добављачима делова, убрзала испоруку и избацили боље моделе које су планирали да лансирају наредне године. Па ни то није било довољно.

Прендергаст наводи да је „Ејсер“ почео лаптопове намењене за образовање да испоручује авионом, а не бродовима и возовима како би смањио рок испоруке за месец дана. И поред тога, због застоја на монтажним линијама, поједини купци морају да чекају и по четири месеца како би им биле достављене пошиљке.

Рачунарске компоненте, укључујући екране и процесоре, све је теже добити чак, и поред тога што су многе фабрике наставиле да раде упркос пандемији, наводе аналитичари. Додају да би прогнозе за наредну годину биле још и веће да није проблема у снабдевању.

Ишан Дат, аналитичар из „Каналиса“, присећа се како је један купац у априлу рекао добављачу да ће било који уређај са тастатуром бити добар све док рок испоруке није дужи од недељу дана. Та хитност није више доминантна, али људи сада желе да надограде своје конфигурације, што представља додатни притисак на индустрију, додаје Дат.

Додатни подстицаји које владе дају школама и предузећима у неколико земаља за набавку компјутера додатно ће повећати потражњу до 2022. године сматра Рајан Рајт, потпредседник фирме за аналитику Ај-Ди-Си.

Поједини рачунари који ће се на тржишту појавити наредних неколико месеци моћи ће да задовоље новонастале потребе потрошача. Они ће имати боље камере и звучнике потребне за видео-конференције, истичу аналитичари. Све више модела ће имати ћелијски чип који ће помоћи корисницима који могу да приступе 4Г или 5Г мобилним сигналима, али не и традиционалном вај-фају.

Сем Бард, председник произвођача рачунара „Дел технолоџис“, наводи да ће „ренесанса“ која је захватила ову област индустрије ускоро на тржиште избацити уређаје са софтвером за вештачку интелигенцију која ће поједноставити задатке попут пријављивања и искључивања камере.

Број онлајн поруџбина у „Делу“ порастао је за 62 одсто у трећем кварталу у поређењу са прошлом годином. После Црног петка, тимови који би обично позвонили на врата седишта компаније „Дел“ у Тексасу како би прославили крај велике распродаје, окупили су се, као и многи други људи током 2020. године – на Зум састанку од куће.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије