Читај ми!

Гугл признаје да прислушкује

„Гугл“ ради на унапређењу паметног дисплеја "Nest Hub Max" које ће омогућити активирање „Гугловог асистента“ чим осети присуство корисника. Прецизније, слушаће вас и биће спреман да почне да извршава наредбу и пре него што му се обратите са захтевом.

Најчешће производи који су део асортимана Гугловог асистента морају да буду активирани гласовном командом попут „Хеј, Гугл“, преноси Индипендент.

Међутим, изгледа да „Гугл“ тражи начин да се асистент активира без гласовне наредбе корисника. 

Нова опција, коју је открио Јан Боромез, највероватније користи камеру да би детектовала присуство корисника.

Такође, могла би да користи ултразвучне сензоре софтвера "Nest Hub Max" који се ослањају на звучнике и микрофоне како би утврдила да ли се неко приближава.

То је могуће захваљујући нечујним ултразвучним таласима које емитује "Nest" и на тај начин детектује особу на удаљености од 1,2 метра.

Из „Гугла“ наводе да се ултразвучна метода може комбиновати са подацима који се добијају од камере која ради у оквиру дисплеја "Nest Hub Max".

„Уколико сте активирали опцију Face Match и персонализација вам је укључена, може се добити обавештење када је уређај потврдио поклапање“, истиче се у „Гугловом“ објашњењу.

С друге стране, без опције Face Match Гугловог асистента, али уз персонализацију, ултразвучни сензори обавештаваће да је корисник близу.

„Гугл“ није коментарисао како тачно Ultrasound Sensing ради.

Није први пут да нас слушају и када не тражимо  

Ово није једино унапређење функција Гугловог асистента које подразумевају слушање корисника или његовог окружења без активације Асистента од стране корисника.

Неким власницима Андроида телефони шаљу упозорења када се у њиховом дому чују звуци попут противпожарног аларма, плача бебе, улазног звона, лавежа паса, воде која тече, куцања итд. 

То омогућава функција Live Transcribe, међутим, потпуно друга функција обавештаваће кориснике када буду детектовани ломљење стакла, звук апарата са компресованим ваздухом и други звуци који асоцирају на аларме.

На први поглед, делује као да је реч о „прислушкивању“ ради веће безбедности корисника. 

Међутим, на други поглед, ово би могао да буде пут ка свету у којем ће нас слушати стално, а не само када то тражимо од наших уређаја.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 22. дец 2020, 07:00) - anonymous [нерегистровани]

kaze "radi nase bezbednosti"

Pod izgovorom "nase bezbednosti" ima da nas slusaju, snimaju, prate, proveravaju, isputuju, testiraju, vakcinisu, "lece", pa onda na kraju i kaznjavaju jer se bunimo protiv njihove brige o nama (ko odbije vakcinisanje, ko odbije prisluskivanje, ko odbija snimanje, ko odbija testiranje) ... nema... sve za nasu bezbednost... A OD KOGA NAS TO CUVAJU?!?! KO TO NAMA PA PRETI!?!?!?!

(понедељак, 21. дец 2020, 20:28) - Prevodilac [нерегистровани]

Sa koje tacke gledista

Kada vas Kinezi ili Rusi prisluskuju to je skandal velikih razmera, i slede sankcije, a kada vas amer spijunira to je za pohvalu on vam pomaze.
Dal treba jos nesto da se dodaje il je sve receno?

(понедељак, 21. дец 2020, 15:25) - Milan [нерегистровани]

Kako da teaguje?

Gugl se treba aktivirati na psovku a ne na hej gugl. Bio bi mnogo efikasniji

(понедељак, 21. дец 2020, 13:23) - anonymous [нерегистровани]

Ko mi je kriv

To prisluškivanje se zove vladavina prava, ali na moj način.