Читај ми!

Кућа за дан и то штампана биће подигнута у Чачку идуће године

Развојем модерних технологија уз помоћ три-де штампе биће могуће изградити кућу од 50 квадратних метара за само 15 сати. Једну такву машину у Научно-технолошком парку у Чачку осмишљава Никола Ракић.

У Србију је из Швајцарске дошао због супруге, а у Чачку, у просторијама Научно-технолошког парка, Никола Ракић ради на развоју и унапређењу највеће машине на Балкану која ће штампати бетонске куће.

„Већ две године се бавим овим. Синуло ми је једноставно, кажем, 3Д штампа је нешто што све више узима маха у разним индустријама и рекох ето, време је да и грађевинска индустрија крене тим путем“, каже Никола Ракић.

Овакав тип машине још није произведен у источној Европи, а Николина компанија „Натур еко“ је пета у свету која се бави грађевинском 3Д штампом. Уклопили су машиноградњу и софтверски инжењеринг, у тиму ангажовали разне профиле стручњака како би уз машину за штампање кућа добили и иновативне рецептуре материјала за градњу.

„Циљ је развијање нових емулзија, смеса, да се цемент све мање и мање користи а да опет кажем и структура као таква остане стабилна и адекватна и спремна за становање“, додаје Никола Ракић.

Kроз Стартап центар и Научно-технолошки парк Град Чачак већ подржава иновативне људе и пројекте. Град ће платити плац и изградњу прве штампане куће коју ће доделити најугроженијој породици.

„Иноватинивне и нове технолошке идеје младих људи, средњошколаца, наравно и факултетски образованих. Жеља да млади људи остану у Чачку, да се млади људи враћају у Чачак. Научно-технолошки парк, наравно, и овај пројекат ових дивних људи, то је један велики озбиљан. Дајемо им подршку заиста, и ветар у леђа да се развијају“, наглашава Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

Осим једноставније и чистије градње у овом иновативном тиму, истичу, значајна је и цена градње – 195 евра по квадрату. У Чачку ће, кажу, прву кућу одштампати већ крајем наредне године.

број коментара 0 Пошаљи коментар