Читај ми!

Вијетнам расходоване "мигове 21" претвара у беспилотне летелице

Како су саопштили из оружаних снага Вијетнама, у плану је претварање расходованих "мигова 21“ из совјетске ере у беспилотне летелице које ће служити за осматрање, али и у борбене сврхе.

Наводно, инжењери су за сада успели да прилагоде беспилотни „миг 21“ да самостално правилно слети. Ова вест је објављена на званичној страници Вијетнамских оружаних снага на Фејсбуку, али се не наводи којој компанији је посао конверзије поврен.

„После двобоја са америчким пилотима пре неколико деценија, легендарни 'мигови 21' вијетнамске ратне славе, могли би поново да полете... као беспилотне летелице“, стоји у објави на Фејсбуку.

Додаје се и да је потребно обавити још много истраживања, али да би претварање ових старих ловаца у беспилотне летелице било од користи Вијетнамском ратном ваздухопловству приликом обуке противваздушних снага и ракетних система ПВО „Ес-300“ на великој надморској висини.

Сви „мигови 21“ су повучени из вијетнамског ратног ваздухопловства још 2010. године, али се већина и даље налази у војним хангарима широм земље.

Истраживање потребно за претварање постојећих борбених авиона у беспилотне борбене летелице прилично је сложено и још увек није познато да ли Вијетнам поседује ову способност.

Претварање авиона старије генерације попут „мига 21“ у беспилотне летелице прилично је сложен задатак. Они се не испоручују са системима fly-by-wire којима управља рачунар.

Поред тога, „миг 21" има механичко покретање мотора и ручне контроле летења, што задатак прављења рачунарског софтвера чини јако тешким и скупим. Чак ни Руси то нису покушали, већ конструишу нове дронове.

Америчко ратно ваздухопловство је још 2010. године почело да претвара ловац „Еф-16“ у „КјуЕф-16“ (Кју означава беспилотну летелицу). Коришћењем „Боингове“ ДПЕ опреме за беспилотне летелице, fly-by-wire „ЕФ-16“ је трансформисан у беспилотну летелицу у којој рачунар прима команде од пилота на земљи.

Овај ДПЕ комплет омогућава беспилотној летелици да полети, слети и изводи компликоване ваздушне маневе избегавања ракета ваздух-ваздух.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво