Из прве руке: Како је летети до Међународне свемирске станице, а какав је повратак

Када су у недељу слетели у Мексички залив, астронаути Боб Бенкен и Даг Харли, завршили су први комерцијални лет на Међународну свемирску станицу. Поделили су искуства о томе како су се осећали током мисије.

Астронаути Америчке агенције за истраживање свемира Даг Харли и Боб Бенкен вратили су се на Земљу после двомесечног боравка на Међународној свемирској станици. 

Њих је вратила капсула „Драгон" компаније „Спејс икс".

„Када смо ушли у атмосферу на повратку на Земљу са Међународне свемирске станице, свемирски брод је стварно оживео. Није звучао као машина већ као животиња", рекао је Насин астронаут Боб Бенкен.  

У том тренутку, топлота се накупљала изван капсуле и на крају је достигла 3.500 степени, захватајући свемирску летелицу пламеном који је замаглио прозоре.

Али унутар капсуле, Бенкен и његов колега астронаут Харли били су мирни и било им је пријатно. Бар тако су рекли у уторак током своје прве конференције за новинаре од када су завршили лет.

„У Земљиној атмосфери почела је права бука и тутњава али возило је испунило очекивања и моје тело је тек треперило", описао је Бенкен.

Слетање у Мексички залив је драматичан крај историјске мисије која је започела два месеца раније, када су Бенкен и Харли кренули из свемирског центра Кенеди у Међународну свемирску станицу.

То је било прво лансирање Насиних астронаута са тла Сједињених Држава након повлачења из 2011. године. То је било уједно први пут да је приватна компанија послала људску посаду у орбиту.

„Спејс икс", калифорнијска компанија коју је основао Елон Маск, има уговор о дизајнирању свемирских летелица способних за летење астронаута до станице, са компанијом „Боинг".

Све је у реду када чујете глас вољене особе 

Један од најзначајнијих догађаја током повратка догодио се када је пртљажник, био одвојен од капсуле. 

„Сви догађаји током тог раздвајања, од раздвајања пртљажника преко испаљивања падобрана, били су врло слични ударању у леђа бејзбол палицом", рекао је Бенкен.

По доласку на Земљу, астронаути нису могли да виде да их чека морнаричка подршка па су употребили телефоне и позвали центар у Хјустону.

„Здраво, ово су Боб и Дауг. Ми смо у океану", рекли су. Убрзо су се јавили и својим супругама.

„Као што сви људи који су прошли кроз овакво искуство, некако се осећате беспомоћно, све док не чујете глас вољене особе", рекао је Харли.

У року од око 30 минута, били су на палуби брода. Хеликоптером су отишли до обале, где их је чекала пица за вечеру.

Убрзо су стигли кући у Хјустон, спремни за наставак живота на Земљи као мужеви и очеви. За Бенкена то укључује и куповину штенете шестогодишњем сину, које му је обећао.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво