Шест ствари које морате знати о Тик-току, апликацији која је трн у оку Доналда Трампа

Од друштвене мреже за дељење кратких шаљивих и музичких клипова до непријатеља бр. 1 америчког председника Доналда Трампа. Како је текао чудан је пут Тик-тока.

Шта је Тик-ток?

Тик-ток је друштвена мрежа за дељење кратких видео-снимака, која се примарно користи за прављење кратких комичних, забавних и музичких снимака. Мрежу у највећој мери користе припадници млађе генерације. Попут Твитера, али за видео.

Апликација омогућава корисницима да праве и постављају кратке снимке од три до 15 секунди, који могу да се увежу у луп до 60 секунди.

Чији је?

– Жанг Јиминг основао је компанију „Бајтденс“ у Пекингу 2012. године. Мрежу за кинеско тржиште – Доуђин, Жанг је покренуо 2016. године, а после почетног успеха наредне године лансирао је Тик-ток за тржишта ван Кине.

Популарност

– Тик-ток је до 2018. године ушао на тржиште 150 земаља. Има око 800 милиона активних корисника широм света. Заједно са Доуђином, Тик-ток је 2019. године достигао милијарду даунлоуда, а у Еп стору (App Store) био најпопуларнија апликација 2018. и 2019. године.

У чему је проблем?

– Највећу забринутост изазива нарушавање приватности корисника. Тик-ток наводи да прикупља информације током коришћења апликације, IP адресе, податке локалних провајдера, кретање и локацију корисника и друге информације.

За разлику од западних, кинеске компаније, не могу да одбију да својој држави предају податке које прикупљају о корисницима, уколико добију такав захтев.

Зашто се Трамп разбеснео?

– Иако су бројне државе забринуте због могућег нарушавања приватности корисника и коришћења њихових личних података, ниједна до сада није предузела толико драстичне кораке као САД, која у Тик-току види опасност по националну безбедност.

Америчког председника Доналда Трамп лично је разбеснело то што су корисници Тик-тока били одговорни за пропаст његовог митинга у Тулси у Оклахоми. Догађај је планиран као велики повратак и Трампово показивање снаге након вишемесечних лоших резултата у борби против ковида 19.

На митинг је дошао тек делић од 20.000 људи који су се пријавили јер су корисници Тик-тока координисано резервисали карте, планирајући да уопште не дођу.

Шта даље?

– Трамп је пре неколико дана прво најавио да „Бајтденс“ мора да прода свој удео у власништву апликације, а да ће у противном извршном наредбом забранити даљи рад те мреже у САД. Истог дана „Мајкрософт“ је ушао у преговоре са „Бајтденсом“.

Испрва, „Бајтденс“ је планирао да задржи мањински удео, али је ипак одлучио да се потпуно дивестира (изађе из инвестиције) од Тик-тока како би спречио његову забрану.

Политички део приче јесте да би „Мајкрософт“ преузео руковање корисничким подацима, што би начелно требало да донесе већу сигурност података. Оно што би, сада већ извесна, куповина значила „Мајкрософту“ јесте да би тим потезом не само прогутао конкуренцију већ и на велика врата ушао на тржиште мрежа за дељење видео-материјала. 

Најновије информације говоре да „Бајтденс“ преговара и са другим потенцијалним купцима, као и да траже дозволу да централу компаније пребаце у Лондон, што би значило да више нису кинеска компанија. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво