Шест ствари које морате знати о Тик-току, апликацији која је трн у оку Доналда Трампа

Од друштвене мреже за дељење кратких шаљивих и музичких клипова до непријатеља бр. 1 америчког председника Доналда Трампа. Како је текао чудан је пут Тик-тока.

Шта је Тик-ток?

Тик-ток је друштвена мрежа за дељење кратких видео-снимака, која се примарно користи за прављење кратких комичних, забавних и музичких снимака. Мрежу у највећој мери користе припадници млађе генерације. Попут Твитера, али за видео.

Апликација омогућава корисницима да праве и постављају кратке снимке од три до 15 секунди, који могу да се увежу у луп до 60 секунди.

Чији је?

– Жанг Јиминг основао је компанију „Бајтденс“ у Пекингу 2012. године. Мрежу за кинеско тржиште – Доуђин, Жанг је покренуо 2016. године, а после почетног успеха наредне године лансирао је Тик-ток за тржишта ван Кине.

Популарност

– Тик-ток је до 2018. године ушао на тржиште 150 земаља. Има око 800 милиона активних корисника широм света. Заједно са Доуђином, Тик-ток је 2019. године достигао милијарду даунлоуда, а у Еп стору (App Store) био најпопуларнија апликација 2018. и 2019. године.

У чему је проблем?

– Највећу забринутост изазива нарушавање приватности корисника. Тик-ток наводи да прикупља информације током коришћења апликације, IP адресе, податке локалних провајдера, кретање и локацију корисника и друге информације.

За разлику од западних, кинеске компаније, не могу да одбију да својој држави предају податке које прикупљају о корисницима, уколико добију такав захтев.

Зашто се Трамп разбеснео?

– Иако су бројне државе забринуте због могућег нарушавања приватности корисника и коришћења њихових личних података, ниједна до сада није предузела толико драстичне кораке као САД, која у Тик-току види опасност по националну безбедност.

Америчког председника Доналда Трамп лично је разбеснело то што су корисници Тик-тока били одговорни за пропаст његовог митинга у Тулси у Оклахоми. Догађај је планиран као велики повратак и Трампово показивање снаге након вишемесечних лоших резултата у борби против ковида 19.

На митинг је дошао тек делић од 20.000 људи који су се пријавили јер су корисници Тик-тока координисано резервисали карте, планирајући да уопште не дођу.

Шта даље?

– Трамп је пре неколико дана прво најавио да „Бајтденс“ мора да прода свој удео у власништву апликације, а да ће у противном извршном наредбом забранити даљи рад те мреже у САД. Истог дана „Мајкрософт“ је ушао у преговоре са „Бајтденсом“.

Испрва, „Бајтденс“ је планирао да задржи мањински удео, али је ипак одлучио да се потпуно дивестира (изађе из инвестиције) од Тик-тока како би спречио његову забрану.

Политички део приче јесте да би „Мајкрософт“ преузео руковање корисничким подацима, што би начелно требало да донесе већу сигурност података. Оно што би, сада већ извесна, куповина значила „Мајкрософту“ јесте да би тим потезом не само прогутао конкуренцију већ и на велика врата ушао на тржиште мрежа за дељење видео-материјала. 

Најновије информације говоре да „Бајтденс“ преговара и са другим потенцијалним купцима, као и да траже дозволу да централу компаније пребаце у Лондон, што би значило да више нису кинеска компанија. 

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 04. авг 2020, 20:27) - anonymous [нерегистровани]

Zasto moram?

Ne moram nista. Briga me za aplikaciju.

(понедељак, 03. авг 2020, 20:11) - Pera [нерегистровани]

.

Ne moram ja ništa, naročito da znam što je globalistima u interesu. Pozdrav za njihovu RTS.

(понедељак, 03. авг 2020, 18:49) - anonymous [нерегистровани]

CIA nikoga ne prisluškuje samo Kinezi

A Majkrosoft je mnogo siguran kada su podaci u pitanju. Pre će biti da niko osim Amerikanaca ne sme da prikuplja podatke inače sledi zabrana.

(понедељак, 03. авг 2020, 18:41) - anonymous [нерегистровани]

Ah, kako smo naivni

Da, da, niko nas ne prisiljava da upotrebljavamo USA aplikacije, kako da ne. Pa ja ne mogu raditi svoj posao bez ''majkrosofta'', ''gugla'', ''epla'', ''androida'' i svih njihovih aplikacija. I ne samo ja, nego 90% svjetske populacije. To se jos vise pokazalo tokom ove ''pandemije''. A sto se tice ove tvrdnje u tekstu: ''Za razliku od zapadnih, kineske kompanije, ne mogu da odbiju da svojoj državi predaju podatke koje prikupljaju o korisnicima, ukoliko dobiju takav zahtev.'' Price za malu djecu, da zapadne kompanije mogu da odbiju, ali samo kad to Tramp licno od njih trazi, ali kad to trazi Pentagon, FBI, a narocito CIA nek probaju da odbiju. Ma sta da odbiju, kladim se da je pola zaposlenih u doticnim kompanijama ujedno zaposleno u CIA ili nekoj njemackoj i engleskoj obavjestajnoj sluzbi.

(понедељак, 03. авг 2020, 16:49) - Kalesu [нерегистровани]

Opasni izazovi

su još jedna pojava (i to među sve mlađima, da stvar bude još gora), koju je ova mreža "rasejala" po svetu. Odatle potiče veći broj onih gluposti, koje ugrožavaju zdravlje, pa i život klinaca, željnih instant slave na mreži i u društvu. Bilo je toga i pre tik-toka, ali od njegovog "otkrića" i njegove liberalnosti moderacije, znatno je porastao broj takvih ludosti. Još kad se novinari raspišu o tome na portalima i sajtovima svojih novina...

(понедељак, 03. авг 2020, 15:48) - anonymous [нерегистровани]

Baš tako

kao što je objašnjeno u prethodnom komentaru.

(понедељак, 03. авг 2020, 15:44) - anonymous [нерегистровани]

Zavisi dosta od nas samih.

Dok je Amerikanaca, zivecemo bolje. Socijalne mreze nas niko ne primorava da koristimo.

(понедељак, 03. авг 2020, 14:57) - anonymous [нерегистровани]

Па једноставно

Американци знају шта целом свету раде са апликацијама гугл , фејсбук и осталим, и сад се прибојавају да неко то исто и њима не ради...