Џонсон се предомислио, Британија до краја 2027. протерује „Хуавеј“

Британски премијер Борис Џонсон наредио је да се домаће компаније до краја 2027. године у потпуности ослободе кинеског „Хуавеја“ као добављача опреме за 5Г мрежу.

Британски савет за националну безбедност (НСЦ), којим председава Џонсон, одлучио је да забрани куповину 5Г компонената од „Хуавеја" почев од краја ове године и да наложи уклањање постојеће „Хуавејове“ опреме за 5Г мрежу до краја 2027. године.

Преносећи ту вест, агенција Ројтерс наводи да Џонсон ризикује да изазове гнев Кине, јер је најавио да највећи светски произвођач телекомуникационе опреме више није добродошао.

Седмогодишњи рок за „чишћење“ преостале опреме „Хуавеја“ обрадоваће британске телеком оператере као што су „Бритиш телеком“, „Водафон“ и „Три“, који су страховали да ће бити присиљени да потроше милијарде фунти како би брже избацили опрему кинеског гиганта из својих мрежа, оцењује Ројтерс.

Ипак, ова одлука ће одложити увођење 5Г мреже у Уједињеном Краљевству.

Сједињене Државе, подсећа британска агенција, већ дуго врше притисак на Џонсона да поништи одлуку из јануара којом је одобрио ограничено учешће „Хуавеја“ као добављача опреме за 5Г.

Поред тога, Лондон је забринут и због дешавања у Хонгконгу и перцепције да Кина није изнела целу истину у погледу избијања пандемије коронавируса, додаје Ројтерс.

Британским телеком компанијама ће такође бити наложено да у наредне две године престану да користе „Хуавејову“ опрему у широкопојасној мрежи фиксне телефоније, додаје се у тексту.

Велики ударац 

Влада у Лондону наводи да ће „Хуавеј“ бити потпуно уклоњен из британских 5Г мрежа до краја 2027, и да је одлука донета после нових консулатција са Националним центром за сајбер безбедност као одговор и на санкције које су тој кинеској компанији увеле САД тврдећи да „Хуавеи“ представља претњу по националну безбедност.

Министар за дигиталне послове Оливер Дауден је у парламенту саопштио одлуку да ће Британија бити без „Хуавејеве“ опреме до краја 2027, и додао да то што су одлучили није било лако, али да је дугорочно исправно за мрежу британских телеоператора, економију и националну безбедност земље.

Додао је да ће кумулативни трошак те, а и ранијих ограничења најављених против „Хуавеија“ почетком године, износити највише две милијарде фунти.

Одлука је велики ударац за „Хуавеј, који у Британији послује већ 20 година. Европско тржиште је кључно за компанију, која је на Старом континенту бележи 24 одсто промета.

„Хуавеј“ је јуче објавио извештаје за прву половину године у којима се види пад зараде, као и пад продаје паметних телефона, наводи Си-Ен-Ен.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 15. јул 2020, 09:46) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Verni rodjaci i saveznici

Poslusni su Britanci ,moraju sve zelje ispuniti stricu iz dalekog Zapada...Pero

(уторак, 14. јул 2020, 19:27) - bata [нерегистровани]

za primer

Pozitivna strana je da su spale maske i da je na videlo isplivalo to da se od srednjeg veka nisu promenili ni za dlaku