Џонсон се предомислио, Британија до краја 2027. протерује „Хуавеј“

Британски премијер Борис Џонсон наредио је да се домаће компаније до краја 2027. године у потпуности ослободе кинеског „Хуавеја“ као добављача опреме за 5Г мрежу.

Британски савет за националну безбедност (НСЦ), којим председава Џонсон, одлучио је да забрани куповину 5Г компонената од „Хуавеја" почев од краја ове године и да наложи уклањање постојеће „Хуавејове“ опреме за 5Г мрежу до краја 2027. године.

Преносећи ту вест, агенција Ројтерс наводи да Џонсон ризикује да изазове гнев Кине, јер је најавио да највећи светски произвођач телекомуникационе опреме више није добродошао.

Седмогодишњи рок за „чишћење“ преостале опреме „Хуавеја“ обрадоваће британске телеком оператере као што су „Бритиш телеком“, „Водафон“ и „Три“, који су страховали да ће бити присиљени да потроше милијарде фунти како би брже избацили опрему кинеског гиганта из својих мрежа, оцењује Ројтерс.

Ипак, ова одлука ће одложити увођење 5Г мреже у Уједињеном Краљевству.

Сједињене Државе, подсећа британска агенција, већ дуго врше притисак на Џонсона да поништи одлуку из јануара којом је одобрио ограничено учешће „Хуавеја“ као добављача опреме за 5Г.

Поред тога, Лондон је забринут и због дешавања у Хонгконгу и перцепције да Кина није изнела целу истину у погледу избијања пандемије коронавируса, додаје Ројтерс.

Британским телеком компанијама ће такође бити наложено да у наредне две године престану да користе „Хуавејову“ опрему у широкопојасној мрежи фиксне телефоније, додаје се у тексту.

Велики ударац 

Влада у Лондону наводи да ће „Хуавеј“ бити потпуно уклоњен из британских 5Г мрежа до краја 2027, и да је одлука донета после нових консулатција са Националним центром за сајбер безбедност као одговор и на санкције које су тој кинеској компанији увеле САД тврдећи да „Хуавеи“ представља претњу по националну безбедност.

Министар за дигиталне послове Оливер Дауден је у парламенту саопштио одлуку да ће Британија бити без „Хуавејеве“ опреме до краја 2027, и додао да то што су одлучили није било лако, али да је дугорочно исправно за мрежу британских телеоператора, економију и националну безбедност земље.

Додао је да ће кумулативни трошак те, а и ранијих ограничења најављених против „Хуавеија“ почетком године, износити највише две милијарде фунти.

Одлука је велики ударац за „Хуавеј, који у Британији послује већ 20 година. Европско тржиште је кључно за компанију, која је на Старом континенту бележи 24 одсто промета.

„Хуавеј“ је јуче објавио извештаје за прву половину године у којима се види пад зараде, као и пад продаје паметних телефона, наводи Си-Ен-Ен.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво