Почиње увођење 5Г мреже у Србији

Телекомуникациони сектор у Србији један је од најпрофитабилнијих и најуспешнијих са сталним годишњим улагањима од више стотина милиона евра. Директор Ратела, Владица Тинтор, наводи да је квалитет услуга ове године драстично побољшан, а да се наредне године очекује почетак реализације 5Г мреже.

„Резултати су врло обећавајући. Приходи у сектору телекомуникација су 1,7 милијарди евра. То су огромни износи, који достижу од три и по до четири одсто БДП-а. Због тога је то један врло битан сектор за Србију“, рекао је Владица Тинтор гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Према његовим речима, што се 2019. године тиче, најважније је истаћи константно инвестирање у телекомуникациони сектор. Примера ради, 2018. инвестиције су износила више од 350 милиона евра, што је било повећање од 20 одсто у односу на 2017. Сличан тренд је и ове године.

Тинтор наводи да се баш због тих инвестиција овај сектор стално унапређује, па су ту и нове услуге, попут ВОЛТЕ (Voice over Long-Term Evolution) – уобичајени разговор телефоном са много краћом успоставом и бољим квалитетом везе – а уведена је и услуга е-сим, која подразумева да не постоји више физичка сим картица, већ да све иде електронски.

Развој нових технологија довео је и до неминовног „одумирања“ фиксне телефоније, која из годину у годину бележи све мање корисника.

„Погрешно би било, међутим, закључити да оно што је уложено у фиксну телефонију пропада. Напротив, та инфраструктура се данас користи за интернет, пренос мултимедијалног садржаја“, истиче директор Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге.

Са друге стране, квалитет услуга мобилних оператера је драстично побољшан прошле године.

„Јако је занимљиво да када се упореде резултати са протеклом годином, у којој је квалитет услуга три мобилна оператера забележио између 59 и 63 од 100 индексних бодова, ове године су ти резултати много бољи – између 70 и 85 поена, што показује да је квалитет мобилне телефонија на високом нивоу“, наводи Тинтор.

5Г мрежа важна за грађане, пресудна за привреду 

Директор Ратела каже да наредне године очекује настављање инвестиција и даље унапређивање услуга, а међу њима ће свакако бити и 5Г мрежа.

„То је даље унапређивање мреже, а ми као крајњи корисници ћемо са 5Г мрежом имати бржи интернет. Међутим, 5Г мрежа није настала само због тога, већ и због подршке привреди, која ће имати велике користи од ње. Пре свега ту говоримо о сектору ауто-индустрије, пољопривреде, пројеката попут безбедних и паметних градова“, објашњава Тинтор.

За тако нешто је потребна адекватна инфраструктура на којој се ради.

„Потребна је оптичка инфраструктура која ће повезивати базне станице, а што се тиче фреквенција ми заједно са другим државним органима припремамо тендер за 5Г технологију тако да ће све бити спремно“, истакао је Тинтор.

број коментара 40 Пошаљи коментар
(петак, 15. мај 2020, 09:06) - Zdrav razum [нерегистровани]

Prodali bi i babu za šaku para

U zemlji Srbiji, gde polovina stanovništva još uvek kuva na "Smederevac", i gde zivimo u krajnjoj bedi VI prodajete narodu priču o bržem internetu i primeni 5G mreže u poljoprivredi?!?! Pa ko je ovde lud da Vam više veruje. Što lepo ne kažete narodu da je 5G potrebna Kinezima za brže prodiranje u Evropu!

(четвртак, 02. апр 2020, 11:55) - anonymous [нерегистровани]

Ne trebaju mi nikakvi i niciji dokazi da je stetno

Osecam to na sopstvenoj kozi. I ne samo kozi, vec i svim unutrasnjim organima narocito zlezdama. Nije bitan samo predajnik nego i prijemnik, koji je u neposrednoj blizini. To je bezicna mreza. Svaka bezicna elektricna stvar je stetna, a telo je izlozeno zbiru zracenja svih tih stvari, u svem tom vremenu izlozenosti. Zivim u jednoj od najrazvijenijih zemalja, i borbu za 5G predvode placeni lobisti i snobovi koji bi da igraju igrice i skidaju sadrzaj sa interneta u svakoj zabiti na svojim imanjima i vikendicama. Ako niste u stanju da pokrijete potrebe optickim mrezama ne prihvatajte mobilne ni 4G, a kamoli 5G! Bilo koja kablovska mreza je bolja (zdravija) od svake bezicne!

(четвртак, 02. апр 2020, 11:47) - anonymous [нерегистровани]

.

Citam neverovatne komentare. Kao da je potrebno da te neko pita da li zelis tehnoloski napredak? Nemoj koristiti 5g mrezu ako neces. Nemoj da vozis auto, da koristis struju. Vrati se u srednji vek. Celu tu pricu o stetnosti 5g mreze pricaju oni koji je nemaju ili u toj prici kasne. Englezi i deo USA. Time je sve receno.
5g mreza je toliko revolucionarna da se moze porediti sa pronalaskom mikrocipa.

(четвртак, 02. апр 2020, 09:48) - Risto [нерегистровани]

@Jel nas gradjane neko pita dal zelim 5g?

I ako bi pitali svi kao ti bi odgovorili sa "NE", jer nemate pojma o 5G mrezi,kakvi pokusni kunici,o cemu ti to?Nemci su ispitivali dejstvo 4G talasa na misevima,jedna grupa miseva bila je izlozena talasami,jedna nije.Grupa miseva sto je bila izlozena zracenju duze je zivela od grupe sto nije bila izlozena.Ako bi smo mi ljudi bili direktno izlozeni 5G talasima,bili u blizini antene,nase telo bi se zagrejalo za 0,002 stepena C,jel to stetno?

(четвртак, 02. апр 2020, 08:38) - anonymous [нерегистровани]

@Jel nas gradjane neko pita dal zelim 5g?

Kada su pitali građane da li žele parne mašine, električne svetiljke, automobile, kućne aparate, telefone, mobilne telefone, kompjutere isl. odgovor je naravno bio većinsko NE. Ako bi pitali građane, koji u nešto nisu upućeni, za svaki korak u tehnološkom razvoju, sunce bi se i danas okretalo oko zemlje i mi bi živeli u pećinama. Niko nikoga ne tera da koristi 5g. Naprosto ga nemojte koristiti. Ako ste zadovoljni mobilnim telefonom 3g/4g tehnologija nastavite ga koristiti i niko vam neće ništa. Zašto bi vi nekom drugom građaninu branili da koristi 5g, ako to želi? Šta je vaš problem?

(четвртак, 02. апр 2020, 07:01) - anonymous [нерегистровани]

život na selu

Živim na selu u Vojvodini i pokrivenost mrežom je ravna nuli. Jedva da možeš razgovor obaviti a da ne pukne veza. Voleo bih da imam fiksni broj ali opet ne bih imao koga ni da zovem jer je sve manje korisnika iste usluge. Nemamo ni 3G mrežu kako treba a o 4G da i ne pričam (daleki san) tako da nam 5G ništa ne znači. Ove investicije koje spominju su usmerene u gradove, kao i sve ostalo u životu, pa se posle priča o opstanku sela i mladih u njima. A kad dođe Korona svi beže iz grada svi bi da se sklone. Gradovi su laka meta za bilo koju katastrofu. Nego...5G je od važnosti za privredu pre svega, naročito za sektore koji koriste u većem delu robotiku - automatiku, a kasnije i za korisnike mobilnih mreža.
Volim život na selu, svoju kuću, svoje dvorište i baštu. Ne bih ih menjao ni za koje G mreže sveta!

(четвртак, 02. апр 2020, 00:00) - anonymous [нерегистровани]

Jel nas gradjane neko pita dal zelim 5g?

Jel nas gradjane neko pita dal zelimo 5g? Koliko vidim da je potrebna saglasnost gradjana... a ne secam se da smo pitani. Nisam butovnik i volim nove tehnoligije ali ne da budemo pokusni kunici, bez znanja da smo kunici, nije u redu... zasto druge zemlje odbijaju 5g i njihovi gardjani se izjasnjavaju?
Nista mi nije jasno.

(среда, 01. апр 2020, 18:09) - anonymous [нерегистровани]

Neznanje

Završio sam fakultet i bavim se oblašcu o kojoj se ovde diskutuje.Ocigledno je manje ili vece do potpunog neznanja iz ove oblasti. Nema prostora da objašnjavam ali vam kažem da ne postoji nikakva opasnost po zdravlje a korist je ogromna,najmanje je važna brzina interneta,vec korist koju ce,manje ili više,imati industrija,neka odmah a neka u skoroj buducnosti. Korist od toga imacemo svi,a to je najvažnije! I struja je nekada bila bauk a danas se bez nje ne može,i nije važno kako se ona proizvodi od uglja ili vode,tj.da li to neko zna ili ne zna!

(среда, 01. апр 2020, 17:55) - Sale [нерегистровани]

@Pa čitaj malo

Mikrotalasi je isto što i radio talasi, isto što i obična svetlost, infracrveni zraci, ultraljubičasti zraci, pa čak i X-zraci (rentgen) i gamma zraci. Radi se o raznim delovima spektra frekvencija elektromagnetnih talasa, koje opisuju poznate Maksvelove jednačine. Ti zraci su opasni po živa bića, pre svega u zavisnosti od njihovih frekvencija (energija pojedinačnog nosioca energije - fotona - je proporcionalna frekvenciji) a u pojedinim situacijama i u zavisnosti od intenziteta i trajanja zračenja. Sunčeva svetlost ima niske frekvencije i nije opasna, ali ako joj se izlažemo dugo vremena efekat se akomulira. Dokazano opasni zraci su X-zraci i naravno smrtonosni gamma zraci koji imaju najviše frekvencije. X-zraci imaju znatno niže frekvencije od gamma zraka, ali su ipak jako opasni. Međutim X-zraci imaju oko milion do milijardu puta više frekvencije od na primer najviših frekvencija 5G zračenja, dok 5G zračenje ima maksimum 5-6 puta višu frekvenciju od 3G/4G zračenja koje svi već decenijama držimo u džepovima i dajemo deci da nose. Znači ni 5G zraci nisu opasni zbog svojih frekvencija, ali mogu biti opasni ako smo im izloženi u visokom intenzitetu dugo vremena. Na primer ako neko postavi šator ispod snažnog 5G predajnika i tu provede nekoliko godina. Ako je neko lud da se time bavi, onda je naravno i 5G opasno zračenje. Srećna okolnost je što elektromagnetsko polje opada sa kvadratom rastojanja. Dakle, ako je to zračenje snažno na 5 metara rastojanja od antene, već na 50 metara je 100 puta manje. Dakle sklonite se 45 metara dalje od antene i već je zračenje 100 puta manje. Na 500 metara rastojanja je 10000 (slovima deset hiljada) puta manje. Ko želi da bude sto posto siguran da mu 5G neće smetati skloni se nekoliko desetina metara i problem je rešen. Nema tu nikakve mistike i zavera i tajnih planova da nas pobiju i slično. Uzgred 5G mreža je dobila bivše vojne frekvencije u jednom broju zemalja. Dakle i pre 5G je to zračenje bilo prisutno samo ga je koristila vojska. Zaista je neozbiljno koliko ima praznovernih i neozbiljnih ljudi.

(среда, 01. апр 2020, 15:39) - anonymous [нерегистровани]

Ana70

...i  5G i 50 G i 8k i sve... Oćoravi narod pored ekrana.Neko nema za hleba još malo da nas dokusure zračenjima..