Читај ми!

Премијера филма „Потрага за Винчом’’ у Александровцу

Документарни филм „Потрага за Винчом" ("Quest for Vinca") је први документарац о винчанској култури на енглеском језику. Намењен је актуелизацији Винче као центру неолитске Европе, а тиме и популаризацији српске баштине и културе.

За само месец дана од појављивања филм Потрага за Винчом (Quest for Vinca) добио је две фестивалске награде. Проглашен је за најбољи документарни филм на Међународном рок филмском фестивалу у Брајтону, а на недавно одржаном Требиње фестивалу, редитељ филма је добио признање Велика повеља Леотара за документаристичку актуелизацију винчанске културе као део националне културне баштине. 

Филм приказује порекло европске културе и њеног развоја током неолитског периода. Пратећи пут од Енглеске до Србије, Бенџамин Елиот - писац и историчар, посећује најзначајнија археолошка налазишта и уз угледне британске и српске научнике и академике, додатно расветљава и обједињује фрагменте винчанске прошлости у једну целину, али и даје алтернативну перспективу тој причи. Реконструише начин живота, културу и уметност, трговину, контролу ресурса, пољопривреду и револуционарна достигнућа праисторијског неолитског човека, посебно на подручјима Винче и Виткова.

Српска премијера филма биће одржана у Александровцу Жупском, 26. августа, у родном граду редитеља филма. У близини града, у селу Витково је и велико археолошко налазиште - неолитска метропола, о којој се доста говори у филму, па је премијерни приказ и леп повод да се обележи три године од проналаска за сада највише неолитске фигуре од печене земље - чудесне Вите.

Редитељ и продуцент филма је Владимир Јакшић, српској јавности познат музичар и фронтмен еx групе Револвери и чувеног хита Ми заједно можемо све. Владимир годинама живи и ради у Великој Британији, у Брајтону, где је и дипломирао, на одсеку за Перформанс и визуелну уметност .

Сценарио филма потписује Британац, Бенџамин Елиот, историчар, филозоф и аутор неколико књига: Home by the Sea, Broken Mirrors, Lateral Shadows