Читај ми!

„Пут до позоришта“ Небојше Брадића, путоказ за повратак театру

Књига „Пут до позоришта“ редитеља Небојше Брадића представљена је у Врњачкој Бањи. „Ово је мали одговор како да на позориште не гледамо као на место које доноси опасност и како да у њему градимо поверење за све оне који верују у моћ уметности“, каже аутор.

Пут до позоришта Небојше Брадића има осам поглавља и састављена је од есеја и текстова насталих од краја деведесетих до данас.

„Оно што је најважније јесте да то нису текстови који се међусобно сукобљавају. Они одражавају протеклу деценију на најбољи могући начин приказујући све оне друштвене поре у којима је један ангажовани уметник учествовао“, каже Зоран Хамовић, уредник Издавачке куће Клио.

Према његовим речима, Брадић је овим записима успео да евоцира успомене, али и да нас подсети на све оно што је, кад мало боље размислимо, његова духовна биографија и моћ која из те биографије проистиче.

„Кажем моћ зато што нас на неки начин провоцира дајући нам прилику да размишљамо не само о његовим биографским елементима у ономе како је градио своју професију него како се и друштво мењало у односу на позориште и како се позориште у нашем друштву мењало“, истакао је Хамовић.

Један од подстицаја за настанак књиге била је можда управо пандемија.

„Пелцовала ме је од многих болести које сам раније имао и, на неки начин, представљала и подстицај да промишљање о позоришту ставим у формат књиге. Оно што је битно у овим текстовима јесте упућеност на позоришну праксу. Позориште нам је болно недостајало у протеклој години и веома ентузијастички очекујемо тренутак када ћемо се поново вратити“, објашњава аутор књиге и позоришни редитељ Небојша Брадић.

Према његовим речима, позоришну целину чине глумци, гледаоци и редитељи и то је оно што је највише недостајало претходне године.

„Не може се надоместити никаквим виртуелним, телевизијским или неким другим преносима. Позориште је живо онолико колико јесте жив наш живот и оно се дешава између оних који несебично дају и оних који жељно примају“, нагласио је Брадић.

Књига Пут до позоришта, у издању Центра за културу, образовање и информисање Градац, прва је у едицији „Рашке духовне свечаности“.