Читај ми!

Жичка хрисовуља додељена песнику Раду Танасијевићу

Песник Раде Танасијевић, из Дражевца код Обреновца, добитник је овогодишње Жичке хрисовуље. Угледна песничка награда, традиционално је уручена на Преображење у манастиру Жича, чиме је завршен и 31. Духовни сабор.

Жички духовни сабор Преображење 2022. посвећен је песнику Раду Танасијевићу. За себе каже да живи у истом селу, на истом брду, у кући свог рођења пре 59 година. То је село Дражевац код Обреновца. Поезија му је једини начин одласка из места одакле је. Објавио је неколико збирки песама за одрасле и децу.

„Мислим да људи који не пишу поезију, који чак и не читају поезију, живе песнички. Зашто. Зато што ту Едејску слику коју су понели из детињства чувају у себи јер она чува њихов унутрашњи и духовни свет“, каже Раде Танасијевић, добитник Жичке хрисовуље.

Песме Рада Танасијевића заступљене су у антологијама савременог срспког песништва и превођене су на шпански, немачки и пољски језик. А живи од земљорадње и мукотрпног рада.

„Раде Танасијевић је истински, непатворени песник земље која подразумева и тај фолклор у подлози. Али и трагање за архетипским ситуацијама и сликама у својој свакодневици“, наводи Драган Хамовић, председник жирија 31. Жичког духовног сабора.

Велика златопечатна хрисовуља песнику је уручена у манастиру Жича. Први пут за 31 годину колико трају Жичке духовне свечаности, награда је новчана. У музичком делу учествовао је ансамбл „Херувима“, а стихове је говорио глумац Небојша Дугалић.