Читај ми!

Писма, фотографије, публикације - изложба из заоставштине Љубомира Мицића

Часопис за уметност и културу „Зенит” био је другачији, посебан, авангардан. Век од његовог настанка и оснивања зенитизма Народни музеј обележава изложбом из заоставштине Љубомира Мицића.

У Великој галерији Народног музеја издања „Зенита" - писма, фотографије, уметничка дела, лични предмети и друге публикације из заоставштине творца првог авангардног југословенског покрета зенитизма, писца и критичара Љубомира Мицића.

У његовој колекцији вредна уметничка дела - 30 водећих протагониста авангардне сцене из целог света.

„Ми смо сматрали да је овој публици у овом тренутку, после 40 година, од како се ова репрезентативна дела нису видела, не само југословенских него и врхунских међународних уметника, да се представи у скоро целини", рекла је ауторка изложбе Гордана Станишић.

Изложено је око 90 слика, цртежа, колажа и графика који представљају револуционарне тенденције епохе експресионизма, кубизма и посткубизма, руске авангарде и конструктивизма.

На поставци дела Бијелића,Чернигоја, Кандинског, Шагала.

„Мислим да је ова изложба једно велико ремек-дело Народног музеја, а уистину једно драгоцно сећање на велико дело Љубомира Мицића", каже Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја.

Изузетну изложбу „Зенитистима целог света. Из заоставштине Љубомира Мицића у Народном музеју у Београду" публика може да види до 10. априла 2022.