Читај ми!

Јарке боје и сеоски пејзажи - почео „Ковачички октобар“

У Галерији наивне уметности у Ковачици отворен је 70. салон уметности „Ковачички октобар“. Нова дела, настала у току претходних годину дана, изложило је 26 сликара.

Иако и ова година протиче у знаку короне, уметници који се баве наивним сликарством и чланови су ковачичке Галерије - били су надахнути и вољни за рад.

Њихове нове слике су изложене и посетиоци могу да уживају у идиличним сеоским пејзажима, јарким бојама, призорима из прошлости, маште и снова.

„Пуно сам радио, пуно сликао. Једноставно, хтео сам својим сликама и себи и публици да донесем једну веселост, радост, за промену од ових несрећних времена и болести што су нас задесиле", рекао је сликар Штефан Варга.

Иако многи од ових уметника имају изложбе и ван граница Србије, „Ковачички октобар" за њих представља један од најважнијих годишњих догађаја.

„Јавност Србије, Европе и света зна шта је то што ствара ковачичка галерија наивне уметности, али овај дан је посебан, носи са собом једну тежину. С обзиром на чињеницу да сваке године у ово време покажемо зашто смо седели са кичицомза штафелајом и шта смо то радили", изјавио је сликар Драго Терзић.

Млађи сликари покушавају да следе стопе старијих, који су и прославили словачку наиву. Ове године први пут је представљено једно заборављено и оштећено дело Мартина Јонаша.

„Оно што је новина јесте да смо изложили слику Ковачички процес Мартина Јонаша, која је била на рестаурацији, из 1957. године“, изјавила је Ана Жолнај Барца, директорка Галерије наивне уметности у Ковачици.

Галерија у Ковачици постоји од 1955. године и у свом фонду поседује више од 1.300 слика.