Читај ми!

Стеријина награда позоришном критичару РТС-а Слободану Савићу

Позоришни критичар РТС-а добитник најугледнијег домаћег признања за позоришну критику.

Слободан Савић, позоришни критичар РТС-а, аутор серијала Читање позоришта и уредник у Редакцији за културу и уметност овогодишњи је добитник Стеријине награде за позоришну критику која се бијенално додељује на Стеријином позорју, најзначајним домаћем позоришном фестивалу.

У конкуренцији је било 184 критике 22 аутора. Једногласном одлуком жирија, којим је председавао театролог др Зоран Максимовић, Савић је награђен за критику представе Густав је крив за све, редитеља Кокана Младеновића, у продукцији Позоришта „Деже Костолањи“ из Суботице.

У години када се навршава четири деценије откако је Стеријино позорје установило ову награду жири се међу већим бројем одличних рецензија насталих у минуле две године определио за најбољу – за критички приказ представе Густав је крив за све Слободана Савића, који недвојбено представља узор и врхунско остварење дате форме.

„Полазећи од специфичних услова друштвеног тренутка, самим тим и нашег театра, као и од сталног преплитања естетских и неестетских мерила и подстицаја који прате живот нашег позоришта, схватајући улогу позоришног критичара данас као веома одговорну али и изазовну, Савићев приказ карактерише ненаметљива ерудиција, тачна и убедљива оцена и историјског и савременог контекста, и сваког исказа о вреднованом уметничком делу“, каже се у образложењу жирија.

Као што би добро позориште требало да буде корективна свест и савест времена и друштва у којем настаје и за које настаје, тако позоришна критика треба да буде конструктивна свест и савест тог и таквог позоришта.

„Уметничка критика уопште, дакле и позоришна, не би требало да буде сама себи сврха. Мој приступ позоришту никада није био критичарски по превасходству, него, и увек, критичко-феноменолошки. То је, најкраће речено, суштина мог читања позоришта“, рекао је Слободан Савић приликом уручења награде у Српском народном позоришту у Новом Саду, на 66. Стеријином позорју.