Читај ми!

Март је месец франкофоније - у Београду доступно 19.000 докумената на француском

Триста милиона људи на пет континената говори француски језик. У част франкофоније у целом свету, сваке године у марту приређују се разноврсни догађаји. Богатство француског језика и франкофоних култура истиче и Француски институт у Србији.

За свакога, ко воли француски језик и франкофону културу, медијатека Француског института је јединствено место. 

Посетиоцима у Београду је доступно 19 хиљада докумената. Ту су француска штампа, филмови, музика, стрипови, књиге из свих области.

„Бар 30 наслова превода са француског на српски буде објављено годишње уз подршку Француске владе", рекла је Соња Филиповић из Француског института.

Преводиоци ту откривају дела и препоручују их српским издавачима.

Међу најтраженијим су Мишел Уелбек, Фредерик Бегбеде, Амин Малуф, Камиј Лоранс и Мјуриел Барбери.

Неупоредиво је мањи број српских дела на француском, тек неколико стотина наслова. Дела Андрића, Киша, Пекића, Павића, Пиштала, Великића...

„Разлози су многобројни а један од њих је мали број добрих преводилаца на француски, друго, француски издавачи се више одлучују за објављивање превода српских писаца на француски тек посто су они преведени на неки други светски језик, енглески или немачки", додала је Соња Филиповић.

Осим културе и уметности путеве између две земље граде образовање, иновације и наука. Србија је придружена чланица међународне организације франкофоније од 2018. и испуњава услове да једном постане равноправна чланица.

„Франкофонија у Србији је и сто хиљада ученика француског језика, четири катедре за француски и седам двојезичних франкофоних одељења. Такође и 700 студената из Србије у Француској, али и у другим франкофоним земљама. Да би постала чланица Србији је потребна национална стратегија и да се кандидује. Радујемо се што у томе можемо да је подржимо", изјавио је директор Француског института у Србији Мануел Буар. 

У складу са противепидемијским мерама, програми се већином приређују онлајн.

То су ликовни конкурси за ђаке, такмичење средњошколаца и студената у превођењу, изложбе, предавања, семинари.

На Дан франкофоније, 20. марта Филозофски факултет у Новом Саду организује квиз знања о Франкофоном свету.