четвртак, 18.12.2025, 21:00 -> 21:07
Извор: РТС, Science Alert
Да ли је кафа са печуркама боља и укуснија од „класичне" кафе
Kафа која садржи гљиве тренутно je веома модерна и чини се да тек добија на популарности. Љубитељи овог помало ексцентричног напитка кажу да је укусан, да садржи антиоксидансе и да носи бенефите због мањка кофеина у односу на чисту традиционалну кафу.
Ако сте заинтересовани да у своје намирнице уврстите и кафу од печурака, када је будете пробали, схватићете да много више личи на кафу него што сте очекивали. Ако замишљате шољу вруће кафе коју су уништиле неке случајне, сунђерасте, плутајуће печурке – у криву сте. Напитак делује привлачно а постоји неколико врста које праве различите компаније.
У основи је реч о обичној кафи са екстрактима лековитих печурака. Неколико компанија производи прашкасту комбинацију инстант-кафе и екстраката печурака. Све што треба да урадите је да додате врућу воду да бисте направили шољу кафе од печурака.
Прашкови екстракта печурака се често праве изоловањем и сушењем различитих кључних састојака лековитих печурака. Прашак од печурака задржава, кажу произвођачи, лековитост ових биљака. Кесицу прашка од печурака осим у кафу, можете додати вашем омиљеном чају да бисте направили шољу врућег чаја од печурака.
Неке од најчешћих лековитих печурака које се користе у чају од печурака и кафи од печурака укључују шитаке, лављу гриву, реиши печурке, чагу...
Заправо историја кафе од печурака врло је занимљива. Током Другог светског рата, неке од најчешћих ствари које данас познајемо и волимо биле су тешко доступне, што је био случај са кафом.
Током година људи су смислили неке веома занимљиве алтернативе кафи, укључујући ствари попут печеног јечма, као и чага печурака. У Финској су људи током четрдесетих година прошлог века користили домаће чагу печурке као замену за кафу у ратно време. Тада је кафа од печурака настала као резултат недостатка кафе, док данас постаје популарна не због несташице кафе, већ зато што људи желе да извуку одређене бенефите.
Док традиционална кафа може допринети анксиозности и несаници захваљујући кофеину, сматра се да додавање печурака резултира уравнотеженијом шољом кафе.
Произвођачи и љубитељи кафе од печурака кажу да у односу на традиционалну кафу, она има мању вероватноћу да доведе до анксиозности и несанице. Вероватно је то због тога што садржи упола мање кофеина.
Упркос томе што има висок садржај печурака, љубитељи кафе од печурака, кажу да уопште нема укус печурака. Чак кажу да је укус веома сличан оном који има права чиста кафа.
Укусна је, а колико је здрава
Кафа од печурака можда добија на популарности, али уобичајено питање које иде уз ту популарност је: „Да ли је здрава?"
Показано је да неке компоненте печурака стимулишу имуни систем на такав начин да одређене печурке изгледа да имају антитуморско и антиканцерогено дејство. Истраживачи су открили да ергостерол пероксид, дериват чага печурке, показује импресивна антиканцерогена дејства у ћелијским линијама људског колоректалног карцинома. Студија је закључила да подаци показују како ергостерол пероксид из чага печурке може да сузбије пролиферацију ћелијских линија људског колоректалног карцинома, а такође је успешно инхибирао рак дебелог црева повезан са колитисом код животиња.
Истраживачи су закључили: „Ова својства ергостерол пероксида говоре у прилог његовој употреби као суплемента у хемопревенцији рака дебелог црева".
Печурке могу да помогну у управљању оксидативним стресом
Једна од главних предности кафе је њен богат садржај антиоксиданата. Научна истраживања су показала да просечна шољица кафе може бити чак и богатија антиоксидансима који се боре против болести и старења него какао, зелени чај, црни чај и биљни чај.
Један од главних разлога зашто су антиоксиданси који се налазе у зрнима кафе и печуркама толико важни јесте то што пружају одбрану од слободних радикала којима смо изложени у свакодневном животу (као што је загађење ваздуха, на пример). Слободни радикали изазивају оксидативни стрес код људи, што затим може изазвати оштећење ћелија нашег тела.
Верује се да је оксидативни стрес велики део многих озбиљних и хроничних болести попут рака, дијабетеса, срчаних болести, Паркинсонове болести, Алцхајмерове болести и озбиљних очних болести попут катаракте. Повећање уноса антиоксиданата у исхрани је начин смањења оксидативног стреса на тело, што заузврат може помоћи у спречавању свих врста озбиљних здравствених проблема.
Реиши печурка је богат адаптоген који може помоћи у побољшању функције јетре и спречавању болести јетре подстичући ефикасније избацивање отпада и токсина из тела.
Студија објављена у часопису British Journal of Nutrition испитала је 24.236 одраслих Кинеза и открила да је већа уобичајена конзумација печурака (најмање четири пута недељно) значајно повезана са мањим ризицима за болест која изазива масну јетру у поређењу са онима који су ређе јели печурке.
Регулисање метаболизма
Једна студија из 2023. године о полисахаридима печурака из јестивих гљива открила је да су ова влакна отпорна на људске дигестивне ензиме и служе као пребиотичко гориво за корисне цревне бактерије, што повећава производњу масних киселина кратког ланца, подржава цревну мукозну баријеру и помаже у регулисању метаболизма. Ови процеси су повезани са побољшаним здрављем дигестивног система и потенцијалним побољшањима у регулацији глукозе релевантним за ризик од дијабетеса.
Овај механизам сугерише да конзумирање полисахарида добијених из печурака може помоћи дигестивној функцији и метаболичким маркерима повезаним са здрављем дијабетеса модулирањем цревне микробиоте и метаболичких путева.
Пошто већина кафа од печурака на тржишту данас користи мешавину пола кафе, пола екстракта печурака, када пређете на кафу од печурака са обичне кафе, требало би да добијете отприлике половину кофеина који обично добијате.
Пошто кофеин у умереним количинама може побољшати концентрацију, а у прекомерним количинама изазвати нервозу, кафа од печурака може пружити исту корист за концентрацију, али уз додатак адаптогених печурака или екстраката лековитих печурака, вероватноћа појаве нервозе након шољице напитка постаје мања.
Кафа од печурака, посебно сорте које садрже чагу или реиши печурке, позната је по својим својствима јачања имунитета. Ове печурке садрже бета-глукане, који стимулишу имуни систем.
Помоћ у борби против чира на желуцу
Печурке попут лавље гриве, које се често налазе у мешавинама кафе од печурака, показале су потенцијал у заштити слузокоже желуца од чира.
Печурке лавље гриве садрже биоактивна једињења која могу подстаћи регенерацију слузокоже желуца, заштитног слоја желуца. Студије на животињама су показале да екстракт лавље гриве може смањити величину чира инхибирањем оксидативног стреса и упале у слузокожи желуца.
Једна студија је посебно открила да екстракт лавље гриве може помоћи у заштити од чира на желуцу изазваног етанолом код пацова смањењем површине чира и спречавањем исцрпљивања антиоксидативних ензима. Чини се да ова печурка подстиче зарастање чира и штити слузокожу желуца.
Реиши је такође проучаван због својих антиулцерних ефеката, посебно у спречавању оштећења желуца изазваног хроничним стресом или лековима.
Реиши печурке су показале потенцијалне антиалергијске ефекте.
Када је реч о истраживањима на људима, једна плацебо контролисана студија обухватила је 60 одраслих особа са алергијом на полен брезе које су конзумирале напитак од екстракта печурака свакодневно седам недеља – пре и током сезоне полена. Они који су узимали екстракт имали су значајно смањене опште симптоме алергије и употребу лекова, ниже нивое специфичних антитела против полена брезе и мању осетљивост базофила на активацију алергена у поређењу са плацебом, што указује на имуномодулаторни ефекат који се може превести у антиалергијска својства.
Даље студије и испитивања
Одређене печурке које се користе у кафи од печурака, попут реишија и кордицепса, повезане су са кардиоваскуларним благодетима.
Реиши печурке садрже тритерпене и стероле, једињења за која је показано да смањују ниво ЛДЛ (лошег) холестерола, побољшавају циркулацију крви и снижавају крвни притисак, смањујући ризик од срчаних обољења. Поред тога, антиинфламаторна својства реиши печурака су корисна за опште кардиоваскуларно здравље смањењем оксидативног стреса који може довести до срчаних обољења.
Поред тога, бета-глукани који се налазе у многим лековитим печуркама повезани су са снижавањем нивоа холестерола. Неке печурке такође садрже антиоксиданте и антиинфламаторне супстанце које би потенцијално могле помоћи у смањењу фактора ризика за кардиоваскуларне болести.
Одређене печурке које се често користе у мешавинама кафе од печурака (најзначајније реиши) садрже једињења традиционално класификована као адаптогени која могу помоћи телу да боље регулише реакције на стрес. У комбинацији са мањим садржајем кофеина у многим мешавинама кафе од печурака, сматра се да ови адаптогени ефекти подржавају мирније ментално стање и смањују субјективни доживљај стреса код неких људи.
У плацебо контролисаном пилот испитивању објављеном у часопису Nutrients, 41 здравој одраслој особи старости од 18 до 45 година дато је 1,8 грама лавље гриве дневно током 28 дана. Когнитивне перформансе су се значајно побољшале већ након једне дозе, а суплементација током 28 дана била је повезана са трендом ка нижим нивоима стреса у поређењу са плацебо-групом, што указује на потенцијалне ефекте модулације стреса.
Клиничко испитивање објављено у часопису Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine открило је да орална суплементација печурком лавља грива побољшава квалитет сна код одраслих који су имали прекомерну тежину или су гојазни, а такође су имали поремећаје расположења или спавања. Након осам недеља свакодневне суплементације, учесници су пријавили смањене поремећаје спавања и побољшани квалитет ноћног одмора, заједно са смањеном анксиозношћу.
Коментари