Читај ми!

Идвор у част Пупина – банатско село жели да постане центар за младе таленте

Парастосом у Идворској цркви, у којој је Пупин крштен, поменом испред споменика и наградама које додељује општина Ковачица, обележава се 89 година од научникове смрти. Иначе, овог октобра, навршава се и 170 година од Пупиновог рођења.

Михајло Пупин био је један од оснивача Насе, први председник Њујоршке академије наука, члан више европских и светских академија наука, почасни доктор осамнаест универзитета, професор чији су студенти постајали нобеловци, добротвор, публициста.

А у Идвор, место из којег је Пупин отишао у свет и постао један од највећих светских научника, већ годинама, од марта долази све више туриста.

„Сваке године имамо посете туриста из свих крајева света, у претходних неколико година људи из преко 50 држава су посетили Меморијални комплекс Михајло Пупин, али највећи део посета чине ђаци из основних и средњих школа из Србије. Годишњи просек посета јесте око 10.000“, каже директор Дома културе „Михајло Пупин“ Светислав Закић.

И овог марта, Идворци се сећају свог најславнијег становника, па у већ постојеће програме уводе и нове.

„То јесте додела награда по конкурсу који већ седам година уназад објављује општина Ковачица у част Михајла Пупина, те смо одлучили да од ове године убудуће буде и традиција да се на годишњицу смрти Михајла Пупина додељује награде“, наводи Закић.

Идвор се спрема и за 170. годишњицу Пупиновог рођења у октобру. Наставља се реконструкција меморијалног центра.

„Оно што желимо да сада, на 170. годишњицу, учинимо за Идвор је да он постане једно седиште знања, односно да постане прави регионални центар за теленте. Да Идвор из једног 20. века у коме се и даље, нажалост, налази, дође у 21. век“, истиче државни секретар министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог Иван Бошњак.

Отуда и подсећање на још један Пупинов јубилеј – за аутобиографију Са пашњака до научењака, Пупин је пре сто година добио Пулицерову награду.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво