Читај ми!

У вртлогу лажних вести – што више проверавамо истинитост информација, већа је шанса да верујемо у лажи и обмане

Коришћење онлајн претраживача да би се дошло до више информација о вестима често доводи до тога да верујемо непровереним изворима „ниског квалитета“.

Нова студија, објављена у часопису Нејчер (Nature), обухватила је пет експеримената спроведених од 2019. до 2021. године, који приказују „конзистентне доказе да онлајн претрага са циљем процењивања истинитости лажних вести заправо повећава шансу веровања у њих“.

„Додатно проверавање информација се већ дуго препоручује као начин да се побољша медијска писменост, али резултати истраживања показују да је ово можда погрешан приступ“, каже за сајт Мадерборд, један од шест аутора студије Џошуа Такер из Центра за друштвене медије и политику Универзитета у Њујорку.

Питање које су научници поставили је шта се дешава када се људи сусретну са чланком онлајн за који нису сигурни да ли је истинит или лажан и наставе да траже више информација путем интернет претраживача.

Информационе црне рупе

Један од експеримената, који је обухватио око 3.000 Американаца, показао је да су људи који су спроводили додатно „истраживање“ били 19 одсто подложнији да верују „нетачном или обмањујућем чланку“ у односу на чланке од „угледних извора“.

„Било нам је невероватно колико је се овакав ефекат понављао изнова у различитим студијама које смо спроводили. И ово не тврдимо на основу једног експеримента. Веома смо сигурни да се ово заиста дешава“, истакао је Такер.

Како се наводи у закључку истраживања, онлајн претраге воде људе у „информационе празнине“, које се дефинишу као информациони простори са поткрепљујућим доказима из „извора ниског квалитета“.

Аутори студије наглашавају да њихови налази „истичу потребу за програмима медијске писмености“, бољем финансирању специјализованих организација за проверавање чињеница (fact checker) и да онлајн претраживачи „инвестирају у решавање“ откривених проблема.

Студију су спровели стручњаци са Универзитета у Њујорку, Правне школе Станфорда и Универзитета Централне Флориде.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво