Како да направите идеалну башту на малом простору

Могуће је да уживамо у зеленилу и када имамо малу башту или само терасу, а да не трошимо много времена на негу биљака.

Седети у свом врту, међу разним биљкама, цвећем, воћем, поврћем, прави је мелем за душу. Али иза те лепоте стоје сати рада, заливања, окопавања, ђубрења, прскања. Ономе ко то воли и има услова и то је уживање и додатна релаксација.

Међутим, немају сви врт, већ само малу терасу или неки бетонски простор. Има, наравно и оних који воле траву у дворишту, а цвеће у саксијама.

Како да мало радимо, а да имамо пуно зеленила

„Можете било коју велику биљку засадити или готову купити у великој жардињери односно саксији, Оне су јако лаке за одржавање а моментално имате супер ефекат лепог уређеног кутка за ваше уживање. оно што може да живи у великим саксијама то су биљке као што су фотиније маслине, зимзелене магнолије. То су биљке које не захтевају ншсто претерано неге посебно кад се засаде у саксију“, објашњава Јелица Спасојевић.

 Да би биљка могла да живи у саксији неопходно је пре свега изабрати праву биљку. Затим, треба изабрати адекватан супстрат за садњу да би она даље могла да напредује у саксији и поред тога, саксију адекватне величине.

„У саксији биљке могу да живе од три до пет година, наравно, уколико одаберемо адекватну величину саксије. За то време неопходно их је прихрањивати пар пута годишње у току вегетације, а затим свакодневно заливање током лета. Можете једном, два пута годишње орезати и држати на тој висини која вам одговара“, додаје Спасојевићева.

Уколико су саксије довољно велике у њих можемо засадити и сезонско цвеће – виоле, дан и ноћ, цикламе – и све остале сезонске биљке које имају плитак корен и неће нашкодити основној биљци која је велика, већ ће само допринети колориту.

Шта да радимо када дође зима

Већина биљака може да остане напољу, али је поједине неопходно заштитити неким од прозрачних материјала, рецимо агротексилом или врећом од јуте.

„Доста људи имају мале баште, немају простора да засаде масу неких разноразних биљака, да праве алпинетуме и слично, и зато је најбоље решење и најједноставније за даље одржавање одабир биљака које су већ засађене у велике жардињере“, препоручује Јелица Спасојевић

У жардињере се не морају нужно засадити велике биљке, већ можемо одабрати неки интересантан жбун, попут рододендрона, који цвета током пролећа. Може се засадити и поред неке велике биљке. Једино му је потребан кисели супстрат.

„Још једна јако лепа биљка која је сад у цвету, а може се садити у жардињери и дрвенаста је је камелија. Имате лепе примерке који могу издржати у нашим условима, али мора имати адекватну заштиту током зиме. То је јако битно. Никад не знамао каква ће зима бити, па је добро превентивно их штитити током зиме. Уколико у вашој башти имате једну камелију, један рододендрон и једну фотинијиу, имате заиста богату и атрактивну башту. Све то се може сместити на пет-шест метара квадратних, не треба вам нека превелика башта. Нека лепа гарнитура и ето уживања током целог пролећа, лета, па и доброг дела јесени“, наглашава Спасојевићева.

Како бисте себи, а и биљци олакшали, велике саксије не би требало држати под надстрешницом. Добро је да осете кишу, а кад је потребно, чешће их заливајте и туширајте.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво