Шуга није ствар прошлости – треба мислити о томе када кренемо у кабину да пробамо неки комад одеће

Вест да су се купци у продавници познатог модног ланца у Подгорици заразили шугом скренула је пажњу на чињеницу да у скоро свим продавницама одећу добијамо незапаковану, директно са вешалице, а да и не знамо колико је особа пробало тај исти одевни предмет.

Већ на саму помисао да се неко заразио шугарцем, почнемо да се чешемо и осећај нелагодности скаче до неба. Питања се само нижу како се преноси, који су симптоми, како да их препознамо и да се заштитимо. Размишљамо ли о томе кад у тржним центрима пробамо гардеробу или кад треба да је обучемо први пут.

Лекари кажу да је прање одеће на 60 степени прави начин да се решимо паразита који се подвлачи под кожу и изазива свраб кад полаже јајашца. Шуга код нас, кажу дерматовенеролози, није ништа ново. Према подацима Градског завода за јавно здравље, у Београду је 2019. године шугом било заражена 1.131 особа, 2021. 707, а прошле 512. У фебруару, шуга је потврђена код 61 особе. Лекари кажу да теоретски постоји вероватноћа да се заразимо када облачимо гардеробу после зараженог.

Али то ипак морају бити одређени услови, односно да заражена особа има изразито јаку инфекцију, да има велики број шугарца на себи. То су обично особе које имају или тежу форму или су лошијег имунолошког статуса, па зато имају озбиљну форму шуте. Такве особе су и заразније“, објашњава дерматолог др Лана Ћирковић из Градског завода за кожне и венеричне болести.

Међутим, ако та гардероба стоји два три дана, шугарац ће угинути. Преноси се директним контактом коже о кожу, па се најчешће шири у породици. Занимљиво је да шуга зна да се притаји, а зараза се ипак шири.

Период инкубације је јако дугачак од тренутка када се заразите, па до појаве симптома, може бити од девет до 90 дана. Тако да неко чак три месеца не мора да испољи симптоме, а да буде заражен и да на неки начин то и преноси даље, да је готово немогуће прекинути ланац преношења“, додаје др Ћирковић.

Шуга се лечи локалним препаратима, у тежим случајевима таблетама ивермектин. Сви они који су потенцијално заражени морају заједно да се лече.

Гардероба и постељина морају да се оперу на високој температури, а јакне и обућа да се луфтирају недељу дана. Хигијена је најбоља превенција за шугу, зато, када следећи пут кренете у кабину омиљене продавнице, имајте на уму колико је људи ту исту гардеробу пробало пре вас.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво