Читај ми!

Нова врста имунотерапије успешна у лечењу рака панкреаса и меланома

Истраживачи на Универзитету у Сан Франциску развили су нову врсту имунотерапије на бази Т-ћелија која селективно циља ћелије рака, производећи моћне антиканцерогене цитокине када се сусретну са туморима. Нова терапија је била ефикасна у елиминисању меланома и рака панкреаса код мишева уз минималне споредне ефекте.

Ил-2, природни инфламаторни молекул који производи имуни систем са јаким антиканцерогеним својствима, појачава Т-ћелије имуног система које могу да елиминишу ћелије рака и боре се против инфекције.

Моћни антиканцерогени ефекти Ил-2 одавно су познати, али је његова широка употреба била ограничена због тешких нусефеката које може да изазове.

У новој студији, која је недавно објављена у часопису Сајенс (Science), стручњаци су били у стању да прогамирају Т-ћелије да производе сопствени Ил-2 молекул кад препознају ћелију рака.

„Искористили смо способност ових ћелија да буду локални курири Ил-2. Мислим да је ово модел којим можемо користити ћелијске терапије да прецизно доносимо многе типове потентних, али токсичних терапеутских агената“, каже стручњак ћелијске и молекуларне биологије, др Вендел Лим.

Пролазак кроз баријере

Ћелијске терапије су веома ефикасне против бројних типова канцера крви, где су ћелије канцера лако доступне у течности. Чврсти тумори, међутим, граде бројне одбрамбене препреке које спречавају терапеутске Т-ћелије да уђу.

Чак иако се пробију унутар тумора, до тада су већ изгубиле снагу.

Још од 80-их година, онколози су знали да високе дозе Ил-2 молекула омогућавају Т-ћелијама да пробију баријере, а цитокин је коришћен у оквиру лечења тежих облика рака.

Међутим, простим систематским убризгавањем пацијената са Ил-2 доводило је до јаких грозница, крварења и престанка рада органа.

Вођа студије др Грег Ален циљао је да примири ефекте Ил-2 молекула програмирајући ћелије тако што покрећу свој имуни одговор само кад је потребан - унутар тумора.

Због тога су циљали оне најтеже канцере за лечење – панкреаса, јајника, плућа – јер они фомирају јаке баријере против Т-ћелија.

Успели су да програмирају Т-ћелије са посебним рецепторима да осете када уђу у тумор, а онда се хватају за ћелије канцера и почињу са призводњом Ил-2.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво