Читај ми!

Пушење је легална зависност – како је излечити

„Свака цигарета смета”, слоган је Националног дана без дувана. У Србији готово двадесет хиљада људи годишње премине од болести узрокованих дуваном, што је петина свих смртних случајева у земљи. Истовремено, болести узроковане дуваном земљу коштају 269 милијарди динара.

Трећина становника Србије користи дуванске производе и по томе смо на неславном 4. месту у Европи. Око 60 одсто деце изложено је дуванском диму у својим домовима.

„Доказано је да деца која живе у домаћинствима у којима су изложена дуванском диму чешће оболевају од инфекција дисајних органа, имају чешће упале ува, али последично имају и бројне друге болести које се развијају годинама”, рекла је др Биљана Килибарда са Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.

Сви производи који садрже никотин изазивају зависност, а млади су посебно осетљиви на његово дејство.

Лекари кажу да све више људи оболева од рака плућа – протекле године чак седам хиљада, а пет хиљада је нажалост изгубило битку.

„Свака два сата неко изгуби битку са раком плућа. Највише хоспитализованих тренутно је пацијената који се или дијагностикују или се лече од рака плућа. Разлог томе је и велика конзумација дуванског дима", рекао је др Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију УКЦС.

Од 2010. године забрањено је пушење у затвореном, пословном простору. На почетку су контроле биле ригорозније па и поштовање закона веће. И даље се чека најављена, потпуна забрана пушења у свим угоститељским објектима. Сви који желе да оставе пушење, могу да се јаве Институту „Батут” на бесплатну телефонску линију.

„Зна се да више људи умире од пушења него од свих других зависности заједно. Тешко је лечење, проценат излечења је релативно мали, томе сигурно потпомаже чињеница да је пушење легална зависност. Дуван је легална дрога", рекла је Др Снежана Алчаз, неуропсихијатар. 

Министарство здравља најављује нове прописе у складу с препорукама Европске уније и СЗО. Рачуница је – на динар сада уложен у мере контроле дувана, држави ће се 2035. вратити 140 динара кроз уштеде на лечењу, а истовремно ће се спасити 72.600 живота.

А мере су: повећање акциза, забрана пушења на јавним местима, примена графичких упозорења на кутијама и безлична паковања, кампање, забрана реклама и подстицање одвикавања од пушења. 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво