Читај ми!

Ако не можете да се сетите неких ствари то може бити знак деменције

Губитак памћења је индивидуална ствар јер на свакога утиче различито. Ипак постоје неки параметри и уобичајене ствари које људи са деменцијом заборављају, а које стручњаке доводе до постављања дијагнозе.

Деменција може бити фатална и седми је узрок смрти у свету. Ако не можете да се сетите неких ствари то може бити знак деменције. Деменција је исцрпљујуће стање које човека може лишити памћења, личности и способности да обављате рутинске задатке.

Светска здравствена организација наводи: „Деменција је синдром у коме долази до погоршања когнитивних функција пре од уобичајених последица биолошког старења. Постоји неколико типова деменције од којих је Алцхајмерова болест најчешћа.Тренутно више од 55 милиона људи живи са деменцијом широм света, а сваке године оболи нових 10 милиона људи".

Деменција може бити фатална и седми је узрок смрти у свету. Према Алцхајмеровом удружењу за борбу против деменције, 'особа може умрети од другог стања у било којој фази деменције. Због тога може умрети пре него што симптоми деменције постану доминантни. Иначе, особе које су у касним фазама деменције имају и слаб имуни систем, па је и ризик од инфекција већи.

Један од најчешћих узрока смрти људи са деменцијом је пнеумонија узрокована инфекцијом.'

За сада не постоји лек за деменцију, али постоје променљиви фактори ризика који могу помоћи у смањењу ризика.

Како наводе из СЗО, студије показују да људи могу да смање ризик од когнитивног опадања и деменције тако што су физички активни, не пуше, избегавају алкохол, контролишу своју тежину, једу здраву исхрану и одржавају нормалан ниво крвног притиска, холестерола,нивоа шећера. Додатни фактори ризика укључују депресију, социјалну изолацију, ниско образовање, когнитивну неактивност и загађење ваздуха.

Како популација стари, случајеви деменције су у порасту, а Томи Мичел, доктор сертификован за холистички приступ болести, истиче шта треба знати о стању и знаковима који указују на болест.

Три ствари које људи са деменцијом обично заборављају

„Како старимо, нормално је да почнемо да заборављамо. Губимо кључеве или заборавимо рођендан пријатеља. Али за људе са деменцијом, губитак памћења је много озбиљнији јер долази до пада когнитивних функција.Тада настају проблеми са памћењем, размишљањем и расуђивањем. На пример, људи са деменцијом могу имати потешкоћа у обављању свакодневних задатака или чак заборављају ко су. Иако сви доживљавају деменцију другачије, постоје неки једноставни ствари које људи заборављају", истакао је др Мичел.

 

Како болест напредује, људи са деменцијом могу постати све више повучени и временом могзу да изгубе способност да говоре или комуницирају. Иако не постоји лек за деменцију, рана дијагноза и лечење могу да помогну у успоравању напредовања болести и побољшању квалитета живота.

Важно је напоменути да губитак памћења није једини симптом деменције. Остали знаци могу укључивати збуњеност, узнемиреност и агресију, проблеме са видом, језичке потешкоће и промене у понашању или личности.

Зашто је деменција честа

„Неколико фактора ризика је повезано са деменцијом, укључујући генетику, избор начина живота и медицинска стања. Људи који пуше или злоупотребљавају дроге имају већу шансу да развију деменцију, пушење оштећује крвне судове, што може смањити доток крви у мозак.Може да оштетити мождане ћелије и доведе до проблема са памћењем и расуђивањем", навео је др Мичел.

Људи који пуше или злоупотребљавају дроге имају већу шансу да развију деменцију, пушење оштећује крвне судове, што може смањити доток крви у мозак.Може да оштетити мождане ћелије и доведе до проблема са памћењем и расуђивањем.

 

Пушење повећава ризик од развоја атеросклерозе,Хипертензија и дијабетес, могу да повећају ризик од развоја деменције.Ипак, на првом месту фактора ризика од деменције је старење.

Већина људи са деменцијом старија је од 65 година. Како људи старе, губе мождане ћелије и доживљавају промене у структури и функцији мозга, што их чини рањивијим на деменцију.

Разлика између Алцхајмерове болести и деменције

Деменција и Алцхајмерова болест су дегенеративни поремећаји мозга који могу довести до губитка памћења, конфузије и потешкоћа са свакодневним задацима. Међутим, постоје неке критичне разлике између ова два стања. Деменција је општи термин који се користи за описивање пада когнитивних функција, док је Алцхајмерова болест најчешћи тип деменције.

„Алцхајмерова болест утиче на делове мозга одговорне за памћење и језик.Она напредује спорије од других врста деменције. Обично се развија код људи старијих од 65 година, док други облици деменције могу да утичу на људе свих узраста.Постоје и различите врсте деменције које могу изазвати различите симптоме", напоменуо је др Мичел.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво