Лама Винтер произвела антитела за борбу против коронавируса

Истраживачи са тексашког Универзитета у Остину,Националног института за здравље и белгијског Универзитета у Генту наводе да су захваљујући лами створили антитела која, како тврде, могу да штите људске ћелије од ковида 19.

Тим научника је још пре четири године почео да истражује антитела која могу да се супротставе вирусима САРС или МЕРС, која су повезани са новим коронавирусом. Тада су лами званој Винтер, који има четири године и живи на фарми у белгијском селу, убризгане безбедне дозе вируса САРС и МЕРС, преноси Скај њуз.

Научници су затим из Винтерове крви изоловали антитела настала као одговор на убачени антиген. Верује се да ова антитела могу у спречавању будуће инфекције.

Ово је коришћено за стварање новог антитела за које научници кажу да мозе да спречи САРС-ЦоВ-2, корона вирус који узрокује да Kовид-19 инфицира ћелије.

„Ово је једно од првих антитела за које се зна да неутралише SARS-CoV-2“, каже Џејсон Меклелан, ванредни професор молекуларне бионауке Универзитета у Остину и један од аутора студије.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије