Читај ми!

Има 90 година и редовно иде у школу, спремно чека све испите

Анунцијата Мурђија је најстарија особа која је икада похађала часове како би дошла до дипломе средње школе, након што је Други светски рат стао на пут њеном образовању.

Италијанка која је пропустила формално образовање због Другог светског рата вратила се у учионицу - у 90. години. Мурђија је најстарија особа у разреду где учи за испит који је намењен деци нижег средњег образовања.

На наставу иде редовно, и то у вечерњој школи близу своје куће у Долијанови на Сардинији.

„Волим да учим, увек ми се то свиђало", рекла је за Ил Месађеро. „Али када је избио рат, за мене се све променило. Морала сам да идем да радим, пошто се моја породица мучила и ја сам морала да се жртвујем, некада су могли да уче само они који су имали новца", додала је.

Мурђија је рекла да је научила да шије када је била дете и да је постала кројачица. Али читала је много књига, па је „учила сама, кад год сам могла".

Њене страсти су историја и музика: „Увек сам волела историјске књиге, и зато што сам искусила добар део историје о којој се пише у књигама - видела сам последице Првог светског рата и проживела Други".

Мурђијина најмлађа другарица из разреда има 16 година. Полагање испита, који укључује тестове из италијанског језика и књижевности, као и математике, неопходно је за напредовање у више средње образовање, које се у Италији завршава са 18 година.

Марина Пилија, наставница књижевности у школи, описала је Мурђију као веома страственог и ангажованог ученика: „Иако има потешкоћа са слухом, а ни пре неки дан није била у најбољој форми због пада, она активно учествује у настави, посебно о историји", рекла је наставница Пилија.

Школа се углавном бави образовањем одраслих. Просечна старост ученика у Мурђијином одељењу је 40 и више, од којих се неки припремају и за диплому средње школе.

„Често су то жене које желе да наставе школовање пошто добију децу, или су то људи који никада нису стекли диплому и потребна им је за посао, јер је то минимални услов", рекла је Пилија.

Последња особа у Мурџијиној старосној групи која је полагала испит у школи била жена која је имала 87 година, и то је било 2016. године.

Мурђија је рекла да су њени наставници „фантастични", а да су јој другови из разреда „као унуци".

„Неки ме прате кући увече, када је мрак", додала је. И наравно, тврди да је спремна за наредни испит. „Даћу све од себе", рекла је деведесетогодишњакиња.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво