Мед и лековито биље за јачање организма
Први Међународни сајам лековитог, зачинског, украсног биља и пчелињих производа организован је у Врању.
Лековито, ароматично и зачинско биље гаји се на плантажама, али сакупљачи га највише проналазе у природи и беру од априла до октобра. Берба треба бити нежна кажу биљари, а 30 одсто биљке мора остати на корену. Осим правилне бербе важно је и сушење.
„Има једна биљка која се суши искључиво на сунцу, а то је дивизма, остало биље не сме да се суши на сунцу. Строго хладовина, промаја, да би остала свежа биљка која садржи све елементе у себи“, објашњава Стојан Митић, травар из Сурдулице.
Свеже или суво, биље се комбинује са медом, пчелари и биљари кажу да је то најбоља комбинација као превентива или лек против многих болести.
„Постоје разне комбинације и разни састави. Значи, постоји комбинација на пример за имунитет и ту углавном иду те биљке које су одличне за чишћење нашег организма“, наводи Виолета Ђурђић, из Сокобање.
„Мешавине меда и других пчелињих производа са лековитим биљем свакако су једна одлична превентива како против вирусних обољења, тако и против бактеријских обољења. Данас је наука ту отишла доста далеко у истраживању“, каже Др Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије.
Лековито, ароматично и зачинско биље у Србији се гаји на 2000 хектара, највише у Војводини, али потенцијали су много већи.
„Не желимо само да интензивирамо плантажно гајење и да се као такве, те биљке сирове извозе, него да више радимо на изградњи прерађивачких капацитета“, каже Велимир Станојевић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.
У буџету града Врања, ове године први пут су издвојене субвенције за цвећарство.
И држава подстиче младе пољопривреднике, 5.500 младих се јавило на конкурс за развој пољопривреде. За њихову едукацију, директне подстицаје, али и за рурални развој, изградњу објеката и прерађивачких капацитета ове године, издојено је 40 милијарди динара.
Коментари