Читај ми!

Тесла излази из Eдисонове сенке

Док за Томаса Едисона зна сваки амерички ученик, за Николу Теслу мало који је чуо. Како би бар делимично исправио ту историјску неправду, Хол науке Њујорка отворио је изложбу „Теслин дивни свет електрицитета“ чију окосницу чине модели позајмљени из Музеја Николе Тесле у Београду, а коју ће Американци моћи да проучавају 14 недеља.

Један је открио наизменичну, други једносмерну струју. Први се није замарао патентирањем властитих изума, а други се није либио да туђе пријавли као своје.

Наравно, реч је о два највећа изумитеља прошлог века, ако не и у историји човечанства, а њихово ривалство на пољу науке и данас интригира многе.

Док за Томаса Алву Едисона зна сваки амерички ученик, за Николу Теслу мало који је чуо.

Како би бар делимично исправио ту историјску неправду, Хол науке Њујорка отворио је почетком јула „Теслин дивни свет електрицитета“.

Тим текстом је угледни амерички портал Хафингтон пост најавио велику изложбу изума и радова Николе Тесле у Њујорку.

Окосницу изложбе чине модели позајмљени из Музеја Николе Тесле у Београду, а њих ће уз Теслине „неуспехе“ попут гласног бежичног струјног генератора и авиона на вертикално полетање знатижељници моћи да проучавају пуних 14 седмица.

О фасцинацији ликом и делом ексцентричног и фобичног научника, а амерички медији не пропуштају да поброје неке од најбизарнијих Теслиних фобија попут германофобије, страха од људске косе и женског накита, сведочи и чињеница да су Теслини поштоваоци недавно помогли да се
прикупи више од 1,3 милиона евра за изградњу првог америчког музеја посвећеног овом великом научнику.

У Холу науке Њујорка сада ће моћи да се проучи Теслин животни пут, све од рођења и доласка у САД на прагу четврте деценије живота

Ту је и незаобилазна „борба“ с Едисоном, позната као „рат струја“ и низ Теслиних успешних, али и деценијама занемариваних изума као што су индукциони мотор, Теслина овојница, радио, неонска расвета, те даљинско управљање за бродове.

Америчка публика ће моћи бар делимично да проникне у генијалан ум који је покушао да открије и тајне телепортације и путовања кроз време.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара