Како уочити да ли је фотографија веродостојна или генерисана

У свету у коме се слике могу дигитално мењати са само неколико кликова или чак генерисати у потпуности од нуле помоћу вештачке интелигенције (АИ), постаје све теже веровати властитим очима. Али да ли постоји начин да уочимо слику која је можда измењена или ју је генерисала вештачка интелигенција?

Како уочити да ли је фотографија веродостојна или генерисана Како уочити да ли је фотографија веродостојна или генерисана

Технике које се користе за манипулацију сликама су толико софистициране да смо ушли у еру хиперреалистичког лажирања. Такве слике могу довести до ширења дезинформација и чак могу утицати на јавно мњење у важним догађајима.

Са сликом принцезе од Велса и њене деце коју су повукле новинске агенције због забринутости да је „изманипулисана“, ово питање је бачено у центар пажње као никада раније. Принцеза од Велса се касније извинила што је направила измене на слици, наводећи да „као и многи фотографи аматери, повремено експериментишем са уређивањем слика“.

На шта да обратимо пажњу како бисмо открили да ли су на фотографији вршене неке интервенције:

Одрази и сенке

Ненормално осветљење је често знак да је фотографија измењена. Проверите тачке светлости у очима људи. На пример, извор светлости ће се често рефлектовати у њиховим очима. Ако величина и боја не одговарају локацији, или ако изгледају другачије на оба ока, можда имате разлога да будете сумњичави. Начин на који се субјекти и објекти појављују у рефлектујућим површинама на слици такође може бити траг.

Сенке објеката на слици се можда неће поравнати ако су састављене од више слика, иако имајте на уму да се неке слике могу снимити са више извора осветљења. Вреди погледати начин на који светлост игра преко лица субјекта. Ако је Сунце иза њих, на пример, њихове уши могу бити црвене.

Вештачка интелигенција такође може да произведе неконгруентно осветљење и сенке, али како се алгоритми побољшавају, лица генерисана вештачком интелигенцијом често се доживљавају као стварнија од правих људских лица.

Руке и уши

Још један очигледан приступ је тражење карактеристика које је тешко поновити. АИ тренутно слабо приказује руке и уши, мења њихове облике, пропорције, па чак и број прстију. Ово су слични проблеми које често муче уметнике, али како други аспекти слика људи генерисаних вештачком интелигенцијом постају хипер-стварни, ове нетачности стварају „језиву кривуљу“ која нашим очима изгледа неприродно.

Пазите на необично или неприродно позиционирање удова или одеће на слици, што може бити знак да је њен део копиран или је њиме манипулисано на неки начин. Али такође треба имати у виду да када се тродимензионални објекат претвара у дводимензионалну слику може се догодити да ствари понекад изгледају помало померено и неприродно. Један тест који треба применити је да се погледају други елементи слике у истом пољу фокуса и положаја. Да ли изгледају замућено у поређењу са другим елементима у близини на истој дубини на фотографији, или су таласасти?

Погледајте метаподатке

У коду дигиталних слика скривени су комадићи информација које могу помоћи да се открије лажна. Сваки пут када дигитална камера сними слику, метаподаци се уписују у датотеку слике. Временске ознаке, на пример, довеле су до питања о томе да ли је председник Доналд Трамп заиста био на послу у Белој кући дан након што је открио да је добио ковид 19 у октобру 2020.

Шум слике

Сваки сензор дигиталног фотоапарата има мале производне грешке које доводе до јединствених грешака које остављају неку врсту „отиска прста“ на сликама. Ово се затим повезује са одређеном камером и може помоћи да се идентификују области фотографије којима је манипулисано. Зрно слике генерисане вештачком интелигенцијом такође може изгледати необично.

Алати за верификацију

Интернет компаније као што је Гугле покренуле су алатке за верификацију слика које могу помоћи људима да уоче слике генерисане вештачком интелигенцијом. Фејсбук и Инстаграм су почели да означавају слике генерисане вештачком интелигенцијом које долазе из сопствених система компаније „Мета“ и планирају да ураде исто за слике генерисане помоћу АИ алата других компанија.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво