Читај ми!

Србија као члан Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију учествује у успостављању стандарда и правила развоја ВИ

Наредне три године, Србија ће председавати Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију – организацији која настоји да успостави стандарде и правила развоја вештачке интелигенције.

Премостити јаз између теорије и праксе, законски уредити област вештачке интелигенције и подржати најсавременија истраживања научника из те области – циљ је организације којој ће Србија наредне три године председавати и копредседавати.

„Нама је важно да смо ми овде што би се рекло 'за столом‘ када се одлучује о томе на који начин ће да се регулише област и на који начин ће да се примењују технологије. Имаћемо и част да крајем године имамо и самит у Србији где ћемо угоститит министре из свих земаља чланица“, наглашава Стефан Баџа, саветник у кабинету премијерке Србије.

Немогуће је предвидети све позитивне, а посебно негативне стране које доноси ВИ и то захтева међународну сарадњу, кажу стручњаци.

„Будући да је то глобална технологија просто ниједно решење које се смисли на националном нивоу не може да буде довољно ефикасно. Тако да је неопходно да и дигиталне технологије и сајбер безбедност буду предмет међународних дискусија“, напомиње Слободан Марковић, саветник у Програму Уједињених нација за развој у Србији.

„Поредио бих то са интернетом. Када је интернет крајем прошлог века постао значајан као технолошка сила, компаније нису у првом маху успеле да нађу користи од интернета у прво време. Тако да и вештачка интелигенција ће неминовно ући у пословање само требаће времена“, каже Небојша Бјелотомић, из Иницијативе „Дигитална Србија“.

Док не стигне свеобухватни закон о ВИ, ради се на Стратегији развоја до 2030. године. У наредним месецима очекује се нацрт Стратегије.

„Ми смо крајем прошле године оформили Радну групу која сада спрема прву верзију Стратегије. Очекујемо да ће наредних месец дана Стратегија ићи на јавну расправу и да ће то бити једна од првих Стратегија које ће усвојити нова Влада“, наводи
Стефан Баџа.

Европски парламент усвојио је Акт о вештачкој интелигенцији – први закон којим ће Унија покушати да омогући поуздано коришћење те технологије. Између осталог, Закон забрањује употребу апликација које угрожавају права грађана, а у ту категорију спадају и системи за биометријску обраду података.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво